Skip to: 7 tips voor minder afval op vakantie

Zootje Geregeld website

Vakantiegangers produceren maar liefst 4 keer zoveel afval als thuisblijvers. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wenen. De onderzoekers zagen dat toeristen veel alledaagse dingen weggooien, vooral kleine verpakkingen, maar ook kapotte producten en voedsel. Hotels en andere accommodaties kunnen hun leven beteren, maar ook jijzelf kunt al veel doen. 7 tips voor minder afval op vakantie! 

waterfles hervulbaar Milieu Centraal

1. Minder oud papier op je deurmat

Vóórdat je op vakantie gaat, plak je een nee/nee- of nee/ja-sticker op je brievenbus. Dat scheelt, na thuiskomst, een berg ongelezen reclamefolders op je deurmat.

2. Hervulbare shampooflesjes

Als je op reis gaat, neem je het liefst kleine verpakkingen shampoo, douchegel en bodylotion mee. Die kleine flesjes hoef je niet weg te gooien, maar kun je bewaren en thuis opnieuw vullen. Handig voor je volgende vakantie of weekendje weg! Als je zelf je toiletspullen meeneemt, hoef je ook geen nieuwe flesjes te openen in hotels.

3. Eten is om op te eten

Is de koelkast in je bungalow nog niet leeg, maar zit je vakantie er al op? Wat doe je met al die overgebleven etenswaren? Probeer vooraf slim in te kopen en neem een koelbox mee, zodat je producten mee naar huis kunt nemen. Check deze tips tegen voedselverspilling.

4. Eigen waterfles

Neem onderweg je eigen herbruikbare waterfles mee. Ben je in een land waar je geen kraanwater kunt drinken? Kies dan voor een grootverpakking mineraalwater, waarmee je je eigen fles bijvult. Dat scheelt plastic.

5. Duurzame boodschappentas

Ook op vakantie neem je natuurlijk je eigen boodschappentas mee als je gaat shoppen.

6. Met hetzelfde gemak…

Zorg dat je altijd een afvalzakje in je rugzak of handtas hebt. Ben je onderweg en is er geen afvalbak in de buurt? Neem je troep mee om het later netjes weg te gooien. Op sommige campings, bungalowparken of andere bestemmingen kun je zelfs je afval gescheiden inleveren.

7. Slim uit eten

Op vakantie eet je misschien vaak buiten de deur. Probeer in restaurants je portie zo goed mogelijk op maat te bestellen. Houd je toch wat over? Vraag of je het mee kunt nemen. De “doggy-bag” wordt langzaamaan populairder. Let wel op met producten die koel moeten blijven.

Wat zijn jouw groene tips voor minder afval op vakantie? Deel het in een reactie op Facebook!

Hotels “opvoeden”

De Oostenrijkse onderzoekers geven in hun rapport nog de belangrijke tip aan de EU om hotels “op te voeden”. Uit hun onderzoek blijkt dat hier namelijk veel onnodig afval wordt geproduceerd. Van afgedankte föhns (die nog werken) tot candybars uit de mini-bar die de houdbaarheidsdatum hebben verstreken en van voedselverspilling in de keukens tot plastic waterflesjes.