Skip to: Afvalvrij je menstruatie door

Zootje Geregeld website

Wist je dat een Nederlandse vrouw gemiddeld 260 menstruatieproducten per jaar weggooit? Al deze gebruikte tampons en maandverbanden tellen op tot 1-2 kg per vrouw per jaar. Het kan ook anders. Met een menstruatiecup of wasbare maandverband kom je afvalvrij je menstruatie door.

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is gemaakt van buigzame siliconen of rubber en heeft de vorm van een klein bekertje met een steeltje. Het wordt net als een tampon ingebracht en vangt zo het menstruatiebloed op. Je koopt de menstruatiecup voor ongeveer 23 euro bij een drogisterij of supermarkt. Eén cup gaat 5 tot 15 jaar mee waardoor je vrijwel geen afval weggooit. Alleen bij het afdanken van een oude cup gooi je iets weg. Dit staat gelijk aan 45 tot 120 gram (het gewicht van een appel) gedurende één vrouwenleven. Vergelijk dit met 350 appels aan gewicht wanneer een vrouw gedurende haar hele leven tampons gebruikt. Of de cups ook beter zijn voor het milieu is niet onderzocht. Het wassen met heet water en het uitkoken van de cups kost veel energie.

De cup roept soms vragen en onzekerheden op. We vroegen drie vrouwen naar hun ervaringen met de menstruatiecup.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is een ander duurzaam alternatief. Het is gemaakt van katoen of fleece met een laagje plastic, wat doorlekken voorkomt. Je kunt het maandverband 5 tot 10 jaar hergebruiken. Het is bewezen beter voor het milieu, zelfs als je het wassen en de productie meetelt. Direct na gebruik spoel je het verband uit met koud water. Gooi het daarna in een was van 40 graden, laat drogen en dan is het weer klaar voor gebruik.

Wat zijn jouw ervaringen met deze alternatieven? Heb je het wel eens geprobeerd? Ga je dat nog doen? Deel het op Facebook.

cc foto’s: Bigstock