Skip to: Beach clean-ups met Daan en Steef, doe jij ook mee?

Zootje Geregeld website

Dagje strand voor de boeg? Grote kans dat je er zwerfafval ziet liggen. Daan en Steef pakken dit probleem met beide handen en een hoop enthousiasme aan. Ze organiseren de Beach Clean-Up NL en maken van opruimen een gezellige en sportieve activiteit. En ze staan te trappelen om dit samen met jou te doen!

Even voorstellen

Steef en Daan liepen deze zomer de hele Nederlandse kust af om alle stranden een klein beetje schoner te maken. Dat ze allebei dolenthousiast zijn en een passie hebben voor een schonere wereld staat voorop. We stellen ze graag even voor:

Steef enthousiasmeert met haar bedrijfje ‘NATUURlijk! met Steef’ heel veel mensen voor de natuur. Want als mensen zien hoe bijzonder onze eigen natuur daadwerkelijk is, dan willen zij zich er vast en zeker ook voor inzetten. Ze geeft gastlessen over zwerfafval op basisscholen en organiseert samen met Daan de Beach Clean-Up NL.

Daan is ondernemer en fanatiek plogger. Ploggen betekent het oprapen en opruimen van zwerfafval terwijl je gaat wandelen, joggen, hiken, reizen, fietsen of als je van- en naar je werk of school reist! Het liefst doet hij dit met zoveel mogelijk mensen tegelijk. Om plogging nóg makkelijker te maken ontwikkelde hij de PlogSack!

We spreken met Steef en Daan over de Beach Clean-Up NL die zij deze zomer samen hebben georganiseerd.

“Voor mij is het letterlijk alsof de zee mij vraagt: kun je me helpen opruimen.”

Daan en Steef met hond

Wat is de Beach Clean-Up NL?

“Het zijn gezellige, sociale en actieve wandelingen op het strand waar we samen afval oprapen. Zo maken we de stranden een klein beetje schoner. Wij deden dit afgelopen jaren apart van elkaar in 22 dagen langs de hele kust. Dit jaar deden we het samen! We hebben een elf-daagse Beach Clean-Up Tour georganiseerd waarbij we naar elkaar toeliepen. Steef begon haar tour in Cadzand en ik vanuit Den Helder. We ontmoetten elkaar precies in het midden. Maar je kunt natuurlijk elke dag je eigen wandeling lopen waar je maar wilt!”

“Elke dag dat ik wandel vind ik iets van zwerfafval. Dat dit een probleem is moge duidelijk zijn”.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Steef: “Het begon bij mij als een leuk vakantieplannetje. Ik werd wakker en dacht: Ik ga van Den Helder tot aan België wandelen om onderweg de stranden schoner te maken. Toen ik dit ging bespreken met mensen om me heen bleek er eigenlijk veel animo voor te zijn. Ik maakte een Facebook event aan en zo liepen er steeds meer mensen mee.”

Daan: “Toen we tijdens corona in lockdown zaten en allerlei events niet door gingen dacht ik: ik ga het strand op. Ik ga zelf een Beach Clean-Up starten. Ik zag via Facebook dat Steef hier al mee bezig was dus ik heb haar gebeld voor tips en tricks. Daarna ben ik het via lokale partijen en ook op facebook gaan delen. Ik wilde zoveel mogelijk mensen bereiken om bewustwording te verspreiden. En dat is gelukt! De eerste Beach Clean-Up Tour behaalde veel media-aandacht, er deden ruim 500 deelnemers mee en die raapten samen maar liefst 1.800 kilo afval op.”

“Mensen die een dagje mee hebben gelopen zeggen: Dit gaan we thuis ook doen!”

beach clean up op strand

Wat is jullie doel?

“Het is een positief project! Alles is winst, elke stukje dat we schoonmaken telt. Alle mini-verschillen samen maken een mega verschil. Ons grootste doel is bewustwording voor het probleem zwerfafval. We willen mensen bereiken en de krankzinnigheid laten inzien van dat we het normaal zijn gaan vinden dat er afval achterblijft. En dit alles op een leuke manier! Door gezellig, samen, sportief op te ruimen tijdens een Beach Clean-Up. Ook willen we ons concept internationaal uitrollen! Als iedereen in de wereld dit gaat doen zijn we een stuk sneller klaar.”

Waar bewaar je al het afval dat je onderweg verzamelt?

Daan: “Dat doen we in mijn ‘PlogSack’! Ik verzamelde het afval eerst in grote tassen maar die werden tijdens het opruimen snel vies. Toen heb ik de PlogSack ontwikkeld. Het is een rugzak waar standaard een herbruikbare tas in zit. Dus je hebt je laptop in de rugzak op weg naar je werk, maar als je afval op straat ziet klik je de herbruikbare tas er makkelijk aan. Zo heb je onderweg altijd een tas bij je om afval te rapen. De herbruikbare tas heeft een kleine opening waar afval precies inpast, zonder dat je tas vies wordt.”

tas met zwerfafval op het strand

Wat willen jullie graag tegen mensen zeggen?

“Wij nodigen iedereen uit om ons te komen helpen. Ons doel is bewustwording en dat begint bij ervaren dat je zelf wat kan doen aan de plastic vervuiling. Niet alleen door op ter ruimen maar ook in je consumptie en productie. Dit kan natuurlijk bij ons op het strand maar wij moedigen het ook erg aan om zelf op pad te gaan, want zwerfafval vind je overal! Ga bijvoorbeeld eens ploggen op je sportclub, langs de berm van de weg, in stadsparken, of simpelweg in de bosjes van een parkeerplaats of industrieterrein. Maak een mini-verschil! Wij doen het, doe jij het ook?“

Wil je een keer meedoen aan een Beach Clean-Up Tour? Houd dan de website van PlogSack in de gaten. Meer informatie over de zwerfafval lessen op basisscholen vind je op de website van Steef.