Skip to: Byewaste weet raad met jouw oude spullen

Zootje Geregeld website

Speelgoedautootjes, oude boeken, een kapotte tablet of een versleten spijkerbroek: heb jij thuis veel spullen liggen waar je niks meer mee doet? Je kunt ze een tweede leven geven door ze naar de kringloop of milieustraat te brengen. Of, nóg makkelijker: Byewaste haalt spullen gratis bij je thuis op. In deze TrashTalk vertellen Yara Bakker (Marketing Developer) en Tommaso Troiani (CEO) meer over dit mooie initiatief.

Wat is Byewaste?

“Byewaste pakt het afvalprobleem in ons land aan. Op jaarbasis gaan er veel herbruik- en recyclebare voorwerpen en materialen verloren tussen het restafval omdat deze niet gescheiden in worden geleverd. We geven spullen een tweede leven door spullen die mensen niet meer gebruiken, gratis op te halen aan huis. Zo kunnen anderen er weer gebruik van maken. Na de inzameling zorgen wij in samenwerking met lokale recyclingcentra en kringloopwinkels dat deze spullen op de juiste wijze worden hergebruikt of gerecycled.”

Hoe kwamen jullie op het idee?

“Mede-oprichter Tommaso Troiani en Francisco (onze COO) hadden met eigen ogen gezien hoeveel kostbare materialen en spullen er dagelijks tussen het restafval verloren gaan. Daarom besloot Tommaso dat het tijd was om hier iets aan te doen. Het probleem kunnen we al bij het aanleveren aanpakken. Hiervoor bestaan al verschillende methoden, maar deze kosten vaak veel moeite en tijd. Zo kwam Tommaso op het idee voor Byewaste – een manier om de spullen die je niet meer gebruikt moeiteloos weg te kunnen doen.”

Hoe kun je meedoen?

“Wanneer onze service beschikbaar is in jouw gemeente, kun je een ophaalverzoek plaatsen via onze gratis app Byewaste. Als je je huisadres opgeeft, kun je zelf de meest geschikte dag en tijd kiezen voor het ophaalmoment. Het enige wat je hier zelf voor hoeft te doen is het apart verpakken van de verschillende categorieën (elektronica, textiel of mix) en deze voorafgaand aan het gekozen tijdslot buiten voor de deur te zetten. De gemeenten die momenteel meedoen zijn Capelle en Rotterdam, maar we zijn ook in gesprek met andere gemeenten. Ook wanneer we nog niet actief zijn in jouw gemeente kun je actie ondernemen. Op de website van Byewaste dien je een verzoek in bij jouw gemeente voor het aanbieden van onze service. Zo help je ons bij het creëren van een toekomst zonder afval!”

Welke spullen halen jullie op en welke niet?

“Wij halen boeken, elektronica, speelgoed, textielwaren en klein huisraad op met een maximumformaat van 35 x 55 x 55 cm. Wij staan er ook voor open om gemeentes te helpen bij het oplossen van andere uitdagingen met betrekking tot recycling. Zo halen we in Capelle aan den IJssel sinds kort ook oude matrassen op, omdat we te horen kregen dat deze vaak helemaal niet (of niet op de juiste wijze) bij de milieustraat worden ingeleverd. Het is altijd weer een verrassing wat we tegenkomen tussen de ingeleverde spullen. Zo kwamen we bijvoorbeeld al vaker speciale uitgaves van oude boeken tegen. Zo zie je maar weer, wat voor de een afval is, is voor de ander goud waard.”

“Wat voor de een afval is, is voor de ander goud waard.”

Er gaat een hoop tijd en energie voor jullie in zitten, hoe hebben jullie dit initiatief op kunnen zetten?

“De gemeente betaalt ons een vast bedrag voor het opzetten van de service, maar ook een bijdrage per opgehaalde kilo. Doordat wij ervoor zorgen dat deze spullen niet in de prullenbak belanden, besparen zij weer geld bij het verwerken van het restafval en helpen wij hen om hun duurzame doelstellingen te behalen. De opgehaalde spullen hergebruiken of recyclen wij in samenwerking met lokale partners, zoals kringloopwinkels en recyclingcentra. Onze gebruikers betalen dus helemaal niks voor de ophaalservice.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Wij willen onze service natuurlijk graag uitbreiden naar het hele land. Daarnaast staan wij open voor alle soorten samenwerkingen die ervoor zorgen dat we zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de opgehaalde goederen. Zo zijn we recentelijk een partnerschap aangegaan met RetourMatras voor het recyclen van de matrassen die we ophalen in Capelle. We zijn erg benieuwd welke mogelijkheden er in de toekomst allemaal nog meer op ons pad zullen komen!”

man en vrouw met dozen

Hebben jullie nog handige tips voor onze lezers?

“Gooi iets niet te snel in de prullenbak! We zijn ons vaak bij lange na niet bewust van de echte waarde van ons afval. Aangezien veel natuurlijke grondstoffen opraken, is het van groot belang dat we meer gaan recyclen, repareren en hergebruiken. Wanneer je een beetje creatief denkt, valt er voor veel voorwerpen wel een oplossing te bedenken. Zo verminder je je GFT-afvalproductie bijvoorbeeld thuis te composteren, en is het hartstikke leuk om je oude kleding te delen met vrienden door het organiseren van een kledingruil.”

Meer weten over dit mooi initiatief? Bekijk dan de website van Byewaste.