Skip to: Duurzaam spelen met KIDDOS Toys Club

Zootje Geregeld website

Herkenbaar? Een stapel speelgoed in huis maar je kind speelt bij lange na niet overal mee. Zonde, zowel van het speelgoed als van de ruimte die het inneemt. Dat moet anders kunnen, dacht Michiel. Hij richtte KIDDOS Toys Club op, waar je een abonnement kunt nemen op duurzaam speelgoed.

kiddostoysclub

Wat een leuk idee is KIDDOS! Waarom ben je hiermee aan de slag gegaan?

“Ik heb zelf een dochter van 2,5 en een zoontje is op komst. Bij ons thuis maar ook bij vrienden zie je dat kinderen steeds meer speelgoed krijgen. Dat kan ook anders. Mijn zwager heeft dit concept twee jaar geleden in Dubai opgestart en daar loopt het goed. Toen ik door corona zonder werk kwam te zitten, leek het mij een goed moment om het ook in Nederland op te starten.”

Hoe werkt zo’n abonnement?

“Je betaalt een vast bedrag per maand en krijgt daarvoor iedere maand ander speelgoed. Je geeft de geboortedatum en het geslacht van je kind op en kunt voorkeuren doorgeven. We hebben bijvoorbeeld klanten die liever geen plastic speelgoed hebben. Een week van tevoren krijg je het voorstel binnen welk speelgoed je ontvangt en kan je eventuele wijzigingen doorgeven. Als je kind het speelgoed liever wil houden, kan je het ook langer houden of overkopen.”

Hoe komt het speelgoed bij de klant?

“We bezorgen het zelf, zo hebben we direct contact met onze klanten. Ook past het speelgoed niet altijd in een doos, dus is versturen lastiger. Nu bezorgen we voornamelijk in en rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ik kan in de bestelbus mijn elektrische bakfiets meenemen, om het bezorgen in een drukke binnenstad makkelijker te maken. Sinds kort werken we samen met een bezorgdienst voor mensen die buiten onze bezorgregio’s wonen.”

kiddostoysclub

Wat is het verschil tussen KIDDOS en een speel-o-theek?

“We hebben met pedagogen bepaald welk speelgoed aansluit bij welke leeftijd en we zorgen voor een goede mix van verschillende soorten speelgoed. Ook bezorgen wij het speelgoed bij je thuis en maken we het steeds goed schoon. Ons serviceniveau is dus hoog. Daarnaast bieden wij alleen duurzaam speelgoed aan.”

Hoe selecteren jullie het speelgoed?

“We kiezen voornamelijk houten speelgoed maar bijvoorbeeld ook speelgoed van gerecycled plastic. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect. Ook vinden we het belangrijk dat het kind uitgedaagd wordt om de eigen verbeelding te gebruiken, dus dat nemen we ook mee. Verder kiezen we zo veel mogelijk voor speelgoed zonder batterijen.”

Koop niet meer speelgoed dan nodig en geef het weg als je kind er niet meer mee speelt.

Tot slot, wat is jouw tip voor kinderspeelgoed?

“Het allerbelangrijkste vind ik om niet meer te kopen dan nodig, tweedehands speelgoed te kopen en het weer te verkopen of weg te geven als je kind er niet meer mee speelt, bijvoorbeeld aan een speelgoedbank. Een speelgoedbank geeft speelgoed aan gezinnen die bij de voedselbank komen. En natuurlijk: leen speelgoed in plaats van het te kopen”.

Meer weten over KIDDOS TOYS Club? Bekijk dan hun website. Leen of deel jij weleens speelgoed? Wat zijn jouw ervaringen en tips daarmee? Deel het op Facebook!