Skip to: Gaan je kamerplanten dood? Dit doe je fout!

Zootje Geregeld website

Kamerplanten hebben water nodig. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat je ook teveel water kan geven en dat de plek waar je plant staat heel veel uitmaakt? Hoe voorkom je dat je om de haverklap terug moet naar het tuincentrum? Zootje geregeld vroeg het aan haar volgers en vulde aan met tips van eigen bodem.

1. Je kiest de verkeerde plant

Heb je groene vingers? Of helemaal niet? Verdiep je in de verschillende planten en hun verzorging voordat je een plant aanschaft. Geen impulsaankopen dus, hoe leuk het plantje ook is. Online staan meerdere tools om je te matchen aan je plant op het witte paard. Probeer bijvoorbeeld eens de plantzoeker van Plantsome.

2. Je zet ze op de verkeerde plek in huis

Sommige planten houden van een zonnige warme plek, andere gedijen beter op een schaduwrijke koelere plaats. Voor je een plant koopt moet je dus goed bedenken waar hij past in je huis. Over het algemeen maakt warme, droge radiatorlucht, tocht en felle zon je plant gevoelig voor ziekten. Dus probeer te voorkomen dat je plant daar last van heeft. Is je plant vaak ziek? Zet hem dan eens op een andere plek, dat helpt soms.

“Als je een schaduwplant zoals een calathea in de volle zon zet gaat ie dood of wordt ie lelijk. Als een vetplant te weinig zon krijgt groeien ze krom en worden ze stelig, etc. Dus let op de behoeften van de plant en zet planten in je huis die passen bij de beschikbare plekken die je hebt.”

3. Je geeft teveel water

Raar misschien, maar planten gaan vaker dood doordat ze te veel water krijgen dan te weinig. Het teveel aan water blijft onder in de pot staan waardoor de wortels langdurig nat blijven en gaan rotten. Denk aan zompige laarzen na een stevige regenbui. Daar wordt jij toch ook niet blij van? Laat de potgrond dus oppervlakkig uitdrogen tussen het water geven door. Of zet de plant in een pot met een gat aan de onderkant zodat het water weg kan lopen.

“Ook moet je erop letten dat maar weinig planten graag langdurig natte wortels hebben, en met een pot zonder gat krijg je kans op wortelrot en een zekere dood voor je plant.”

4. Je praat niet met ze

Een belangrijke tip van onze volgers: praat met je plantjes of zing voor ze. Het blijkt dat ze hier heel goed op reageren ;).

“Ze groeten in de ochtend en af en toe een babbel, het zijn levende beings tenslotte.”

5. Je pampert te veel

Je kamerplanten hebben soms extra voeding nodig maar te veel is niet goed. Als je je planten te veel bemest worden ze gevoelig voor plagen. En dat wil je juist voorkomen. Wat je wel kunt doen: je planten regelmatig controleren op insecten of beestjes. Dan ben je er op tijd bij als er iets mis is.

Meer tips voor het voorkomen van plagen of milieuvriendelijk bestrijden.

Toch geen succes?

Heb je een aankoop gedaan die achteraf niet slim was? Wil het maar niet lukken met je plant?

Breng hem dan naar een plantenasiel. Zij adopteren je plant, verzorgen hem goed en zoeken een nieuw thuis.