Skip to: Koptelefoon zonder kopzorgen

Zootje Geregeld website

Elk jaar wordt er wereldwijd zo’n 15 miljoen kilo aan koptelefoons weggegooid. Gewoon, omdat ze niet meer bruikbaar zijn. En dat terwijl er vaak maar één klein onderdeeltje van zo’n koptelefoon kapot is. Zonde! Dat vonden ook studievrienden Tom en Dorus. Beiden enorme muziekliefhebbers. En beiden ook nog eens ontwerpers. Zij sloegen de handen ineen en hebben samen een koptelefoon ontworpen die niet alleen fantastisch geluid geeft, maar ook nog eens volledig modulair is.

Modulair? Ja! Dat betekent dat alle onderdelen makkelijk los te halen zijn. En dat als er dus één onderdeeltje kapot is, deze makkelijk te vervangen is. Je hoeft dan nooit meer een hele koptelefoon weg te gooien. Onder de naam Gerrard Street hebben ze dit apparaatje op de markt gebracht.

 

Niet hebben, maar huren

Extra leuk aan hun concept is dat je de koptelefoon niet koopt, maar huurt. Je betaalt dus niet in één keer ruim € 250,- voor de koptelefoon, maar je neemt een abonnementje en betaalt per maand € 7,50. Bij dat abonnement hoort dan dat je altijd een nieuw onderdeel krijgt als een oude kapot is. En wil je de koptelefoon toch niet meer? Dan zeg je gewoon op en stuur je ‘m terug. Zo kan hij gebruikt worden voor een nieuwe klant. Een soort Spotify dus, maar dan niet voor de muziek zelf, maar voor hetgeen waar je de muziek mee luistert!

In 2016 hebben beide heren de eerste 1.000 koptelefoons kunnen maken dankzij een crowdfundingactie. Inmiddels zijn ze ook een draadloos model op de markt aan het brengen. In het filmpje voor de eerste crowdfunding leggen ze zelf nog eens goed uit hoe ze tot dit idee zijn gekomen en hoe het werkt:

 

Wat wil jij kwijt?

Wat vind je van deze koptelefoon? Zou je zo’n abonnementje afsluiten? En waarom dan wel of niet? Laat het hieronder weten!