Skip to: Kweek je eigen paddenstoelen met koffiedik

Zootje Geregeld website

Koffie, we drinken het bijna allemaal. Gemiddeld zelfs zo’n 4 koppen per dag. En dat levert een hele hoop koffiedik op. Wist je dat op die koffiedrab de oesterzwam uitstekend groeit? En dat je jouw eigen oesterzwammen kunt kweken met koffiedik en een growkit van Rotterzwam? Gewoon op je eigen aanrecht!

Hoe werkt dat precies?

Bewaar de resten van je kopjes koffie in een bak. Check even wat voor een koffiezetapparaat je hebt staan en hoe vochtig de drab is die je overhoudt. Kijk hier hoe je de ideale vochtigheid krijgt.

Als je de juiste hoeveelheid water hebt toegevoegd, meng je dit met het oesterzwam broed. Vervolgens laat je het met de deksel erop 3 tot 5 dagen staan. Daarna voeg je weer zo’n 3 centimeter koffiedik toe. Blijf deze stappen (paar dagen laten staan, koffiedik toevoegen) herhalen tot de rand van de kit gevuld is. Dan wacht je zo’n 2 tot 3 weken (water geven niet nodig) en dan zie je de eerste zwammen komen.

Meer info?

Kijk voor een uitgebreide uitleg, meer instructiefilmpjes én de plek waar je de growkit kan bestellen, op rotterzwam.nl. We zijn benieuwd naar jullie oogst!

CC Foto: Rotterzwam