Skip to: Met Jafix repareer jij je eigen spullen

Zootje Geregeld website

Zo lang mogelijk met je spullen en apparaten doen is vaak het beste voor het milieu. En meestal is iets nog goed te repareren. Repareren kun je leren. Daar helpt Jafix je bij! Jafix is een platform waar je handige reparatiehandleidingen vindt voor allerlei producten bij jou in huis. Zootje Geregeld sprak oprichter Sieds Wijnja over dit mooie initiatief.

kapotte fiets bij strand

Wat is Jafix?

Jafix is een reparatieplatform waar consumenten reparatiehandleidingen vinden. Ons doel is dat consumenten vaker spullen (laten) repareren en minder vaak kapotte spullen afdanken. Dat is zonde omdat ze na reparatie vaak nog best even mee kunnen. Bovendien is het goed voor het milieu om langer met spullen te doen, omdat we daardoor minder grondstoffen en energie verbruiken.”

“Ons doel is dat dat consumenten vaker spullen (laten) repareren en minder vaak kapotte spullen afdanken.”

“Op Jafix.com delen gebruikers reparatiehandleidingen. Andere bezoekers gebruiken die handleidingen vervolgens om iets te repareren. En dat kan echt van alles zijn; van auto tot koffiezetapparaat en spijkerbroek. Alles met en zonder een stekker dus. Het kan best zijn dat een reparatiehandleiding op Jafix alleen uit een filmpje van YouTube bestaat. Jafix.com biedt dan de optie om bijvoorbeeld nog wat extra uitleg te geven of meteen een linkje te plaatsen naar een website waar je een onderdeel of stuk gereedschap kunt vinden voor de reparatie. Maar het mooist is dat iemand een duidelijke stapsgewijze reparatiehandleiding maakt met duidelijke foto’s, eventueel een filmpje en een heldere uitleg.”

Hoe ben je op het idee gekomen om Jafix te starten?

“Meestal probeer ik spullen die kapotgaan eerst zelf te repareren voor ik een professional inhuur of iets nieuws koop. Ik ben eigenlijk niet anders gewend. Al van jongs af aan pakte ik de soldeerbout of schroevendraaier om fiets of versterker weer aan de praat te krijgen. En dat doe ik nog steeds!”

twee kinderen repareren in garage

“Vorig jaar bedacht ik dat het eigenlijk best gek is dat zoveel mensen repareren, maar dat er niet een website is die daar aandacht aan besteed en mensen op weg helpt. Ook vind ik reparatiefilmpjes op YouTube lang niet altijd even handig. Je kunt niet altijd goed zien wat je moet doen, blijft heen en weer scrollen naar dat ene beeldje waar net te zien is wat je moet doen, mist duidelijke detailfoto’s of een stukje extra uitleg. Jafix is daar het antwoord op.”

Hoe kunnen mensen meedoen?

“Natuurlijk door zelf een reparatiehandleiding te maken, of die ene superhandige handleiding op YouTube via Jafix delen, maar vooral door zelf veel kapotte spullen te fixen. Hoe meer, hoe beter! Zelf een reparatiehandleiding maken of een bestaand reparatiefilmpje delen? Ga naar Jafix.com en klik op ‘Maak een reparatiehandleiding’.”

kapotte telefoon met onderdelen op tafel

Wat is jullie meest gebruikte reparatiehandleiding?

“Vooral de handleidingen voor het repareren van koffiezetapparaten zijn populair. Het is zonde om je koffiezetapparaat meteen weg te gooien als hij niet meer werkt. Terwijl in de praktijk vaak blijkt dat goed ontkalken al voldoende kan zijn om weer te genieten van een bak koffie.”

Welke nieuwe reparaties heb jij zelf ontdekt en uitgevoerd door gebruik te maken van Jafix?

“Mijn laserprinter begon op een dag het papier te verfrommelen in plaats van netjes te bedrukken. Wat bleek; het rubberen wieltje dat het papier uit de papierlade haalt was versleten. Met de juiste tips en duidelijke foto’s was het zo gefixed. Het nieuwe rubberen wieltje koste maar tien euro! Bekijk hier de handleiding voor deze reparatie.”

gereedschap op tafel

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“We hebben gemerkt dat veel mensen het best lastig vinden om zelf iets te repareren. Daarom starten we begin juni met een nieuwe dienst die consumenten helpt met het vinden van een goeie reparateur om de reparatie uit te voeren. En we willen over de grens, want er moet wereldwijd nog veel gerepareerd worden!”

Heb je nog handige tips voor onze lezers?

“Onderhoud je apparaten goed! Dat voorkomt later dure reparaties. En koop als het even kan spullen die wat langer meegaan of goed te repareren zijn. Mocht er dan toch iets stuk gaan; probeer het zelf eens te repareren. Op de website van Jafix vind je alle handleidingen. Begin met iets eenvoudigs en daag jezelf uit om steeds moeilijker dingen te fixen. Het is echt leuk om te doen en als het dan lukt geeft dat enorm veel voldoening.”

logo jafix