Skip to: Over Zootje Geregeld

Zootje Geregeld website

Afval scheiden: wij Nederlanders zijn er maar druk mee. Het is één van de populairste groene maatregelen die we zelf nemen. Maar het kan ook best ingewikkeld zijn. Want wat gooi je precies in welke bak? En heeft het wel nut dat ik mijn plastic apart inzamel? Wat gebeurt er vervolgens mee?

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afval creëer? En kun je het eigenlijk wel afval noemen als iets van waardevolle materialen is gemaakt? Er leven nog een hoop vragen en onduidelijkheden rondom afval en spullen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afval creëer?

Samen gaan we op zoek naar antwoorden, tips en slimmigheidjes. Dingen die het makkelijker én leuker maken om je zootje te regelen. Wat wil jij hierover kwijt? Dat doen we aan de hand van vier thema’s:

Minder kopen

Als je minder koopt, heb je ook minder om weg te gooien. Dus onder het motto ‘minimaliseren kun je leren’ zoeken we leuke manieren om minder te kopen. Misschien kun je spullen die je niet zo vaak nodig hebt wel lenen of huren? Of wil je leren hoe je al je weekboodschappen opmaakt zonder aan het einde van de week verlepte groentes weg te gooien? Jij hebt vast je eigen handigheidjes die je wilt delen!

Slimmer kiezen

Natuurlijk kun je niet alles huren of delen. Soms wil je gewoon iets nieuws. Wat is dan de beste keus? Tweedehands kopen is trouwens ook een optie. Maar waar vind je nou de pareltjes? Door slimmer te kiezen welke spullen je waar koopt, draag je je steentje bij aan het verkleinen van de afvalberg. Hoe precies? Dat gaan we samen ontdekken!

Langer gebruiken

Kijk eens om je heen wat een hoop mooie spullen je al hebt verzameld. Als je al die dingen langer gebruikt, hoefje ze ook niet weg te gooien. Je kunt bijvoorbeeld oude meubels pimpen en kapotte apparaten repareren. Of misschien maak je iemand anders blij en geef je jouw spullen zo een tweede leven. Hier zijn ongetwijfeld veel trucs voor!

Beter weggooien

Ook al koop je minder, kies je slimmer en gebruik je je spullen langer, het is onvermijdelijk dat je ook dingen weggooit. Hoe pak jíj dat aan? Wat zijn jouw TrashHacks? En wat gebeurt er bijvoorbeeld met die kapotte staafmixer die je naar de milieustraat hebt gebracht? Samen kijken we naar vragen die mensen hebben over afvalscheiding en recycling.

Zootje Geregeld is een initiatief van Milieu Centraal.

Het is een platform voor én door Nederlanders. Op dit platform gaan we in gesprek over wat er allemaal gebeurt in afvalland. Wat gaat er goed? Wat kan beter? En vooral: wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar inspireren om het samen nóg beter te doen? Want alleen samen kunnen we dit zootje regelen! Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vormt de redactie en modereert het platform, maar is zeker niet de enige afzender. Iedereen is van harte welkom om een bijdrage te leveren aan Zootje Geregeld.