Skip to: Spullen repareren kun je leren

Zootje Geregeld website

Een losse bezemsteel, een scheur in je bekleding of een kapotte douchekop: veel dingen kun je zelf fixen! Zo kun je langer met je spullen doen en bespaar je een hoop afval. In dit artikel van de reeks ‘Repareren kun je leren’ kijken we naar een aantal veelvoorkomende reparaties in huis.

Scheur in bekleding reparerenscheur in zwarte bank

Je blijft met iets scherps aan de bank hangen en voor je het weet zit er een scheurtje in de bekleding. Zonde! Gelukkig kun je het zelf fixen met een scherpe schaar, textiellijm, een mes en een lapje stof (ongeveer dezelfde kleur als de bekleding). Dat doe je zo: knip het losse lapje stof iets groter dan de scheur en duw het lapje voorzichtig met het mes onder de scheur. Vervolgens smeer je de textiellijm met het mes op de bovenkant van het lapje stof. Druk tot slot de zijkanten van de scheur voorzichtig aan. En tada: je hebt de scheur in je bank gerepareerd.

Losse schaar reparerenoranje schaar

Een (te) los zittende schaar heb je zo gerepareerd met een drevel en hamer. Hoe pak je dat aan? Plaats de schaar op een stukje metaal. Zet de drevel op het bevestigingspunt van de schaar en sla er voorzichtig met een hamer op. Check tussendoor regelmatig of het scharnier van de schaar al strak genoeg vast zit. Et voilà: je schaar werkt weer prima!

Steel vastzetten op bezem

Ben je net lekker het stoepje aan het aanvegen, breekt opeens de bezemsteel los. Gelukkig kun je de steel weer eenvoudig vastzetten. Wat je ervoor nodig hebt: houtlijm, een boormachine, een dun houtboortje en een schroevendraaier. Als eerste stap smeer je houtlijm in het gat van de borstel en steek je de steel weer in het gat. Zorg dat je de steel zo draait, dat het oude gaatje niet meer voor het schroefgat in de borstel zit. Vervolgens maak je met het houtboortje een nieuw gaatje in de steel via het schroefgat. Draai tot slot de schroef erin en klaar is kees: de bezem werkt weer naar behoren!

Douchekop ontkalkenwater stroomt uit douchekop

Stroomt het water niet meer zo goed door je douchekop? Het kan zijn dat de gaatjes verstopt zitten met kalk. Met wat azijn kun je dit probleem verhelpen. Draai de douchekop los en borstel met een nagelborstel de sproeikop schoon. Leg vervolgens de kop een paar uur in een mix van water en schoonmaakazijn (50/50). Borstel daarna nog een keer en spoel de douchekop goed door met water. Zet tot slot de douchekop weer in elkaar. Als het goed is kun je nu weer heerlijk douchen!

kind loopt met laarzen door water

Modder of kauwgom verwijderen

Na een avontuurlijke boswandeling kom je erachter dat je broek vol moddervlekken zit.. Geen zorgen, als je de modder eerst helemaal laat opdrogen, kun je het daarna weg borstelen. Ook een kledingstuk met kauwgom is geen verloren zaak. Leg je kledingstuk met kauwgom een nachtje in de diepvriezer, verpakt in plastic. Je kunt er ook een zak met ijs tegenaan houden totdat de kauwgom hard is geworden. Daarna kun je de kauwgom goed lostrekken. Is je kleding kapot? In dit artikel lees je meer over veelvoorkomende kledingreparaties.

Repair Café

Op internet vind je veel tips en info over het repareren van spullen. Heb je thuis iets liggen wat je echt niet zelf kunt maken? In het Repair Café bij jou in de buurt kun je terecht met kapotte elektrische apparaten, kleding, meubels, fietsen, speelgoed en nog veel meer.

En heb je zelf nog handige tips en tricks als het gaat om spullen repareren? Deel dan jouw ervaringen op de Facebook pagina van Zootje Geregeld.

vader repareert skateboard met zoon