Skip to: Tip voor sinterklaas: ruil je cadeaus

Zootje Geregeld website

Waarom elk jaar met Sinterklaas nieuwe cadeaus kopen als je ook kunt ruilen? Recycle Sint heeft de oplossing: geeft speelgoed een tweede leven op de speelgoedruilmarkt. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren. Al meer dan 90 lokale initiatiefnemers organiseren de komende weken hun eigen Recycle Sint. Kijk op RecycleSint voor een ruilmarkt bij jou in de buurt of start er zelf eentje.

Sinterklaasruilmarkt

Zes jaar geleden bedacht Elif Algu de Sinterklaasruilmarkt: Algu: “Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.” Duurzaam doen is ook heel leuk: “De speelgoedruilmarkt is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee.”

In elke plaats een Recycle Sint

Door het hele land worden er nu speelgoedruilmarkten georganiseerd. Via www.recyclesint.org hebben zich inmiddels meer dan negentig Recycle Sint-initiatiefnemers aangemeld met een eigen ruilmarkt. Het zou het mooist zijn als elke gemeente in Nederland een ruilmarkt heeft. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, kan iedereen online een toolkit downloaden om een eigen ruilmarkt te organiseren. Het bedrijf van Elif Algu, ‘Branding A Better World’, helpt bij het promoten van de lokale events via social media.

Ruilen maakt blij

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal juicht het initiatief Recycle Sint toe. Directeur Vera Dalm: “Ik hoorde van Recycle Sint. Dat is iets dat ik écht goed vind. Eén en één is drie: uitpakplezier voor je kind en het kost minder grondstoffen en energie. Dus hierbij voor iedereen een hint: ruil cadeaus voor je kind.”

 

Cc foto: meervoormamas