Skip to: Tweedehands als eerste keus

Zootje Geregeld website

De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Een manier om daar zelf iets tegen te doen, is je kleding vaker tweedehands te kopen. Maar hoe vind je de kleding die bij je past? Zootje Geregeld sprak Sue van de Griendt (21), die zelf al drie jaar lang bijna alleen maar tweedehands kleding koopt en vroeg naar haar ervaringen en tips.

Waarom ben je begonnen met tweedehands kleding kopen?

“Ik wilde iets voor het milieu doen zonder vegetariër te worden. Soms wil ik gewoon eten wat ik wil, dus je eetpatroon omgooien leek me zo drastisch.”

Wat vond je in het begin het lastigst en hoe heb je dat opgelost?

“Ik vond het moeilijk om de kleine maatjes te vinden omdat de kledingstukken die weg worden gedaan vaak wat groter zijn. Je hebt nu ook wel heel veel apps waar anderen hun kleding aanbieden dus dat maakt het al veel makkelijker. Ook kost het iets meer tijd omdat ze natuurlijk niet tien exemplaren van één kledingstuk hebben, dus als je iets vindt moet het ook meteen goed zijn. Je kan het niet in een andere maat passen. Je hebt niet overal veel tweedehands winkels, dus het kost ook tijd om er te komen.

Wat ik hoor van anderen is dat ze bang zijn dat de kleding stinkt, maar dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Je moet wel letten op vlekken, als je iets vindt waar een vlek op zit moet je er niet vanuit gaan dat je zelf op magische wijze die vlek er nog uit krijgt.”

Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat de kleding stonk.

Wat is je favoriete aankoop en waarom?

“Oh dat is een goede vraag, ik heb heel veel favoriete aankopen! Ik ben wel heel blij met de broek ik die nu draag, die past bijna overal bij.”

Kast met tweedehands kleding

Doe je nog wel eens een miskoop? Wat zijn je tips om miskopen te voorkomen?

“Ja soms denk ik dat ik het zelf nog wel kleiner kan maken of ergens kan innemen ofzo, maar daar komt het dan toch vaak niet van. Jurkjes korter maken doe ik dan nog wel omdat het vrij makkelijk is. Je moet iets kritischer zijn en gewoon niet kopen als je twijfelt.”

Mijn tip: wees kritisch en koop iets niet als je twijfelt.

Waar koop jij je tweedehands kleding?

“Ik gebruik nu vooral United Wardrobe, het aanbod daar is ontzettend divers waardoor je heel veel keuze hebt. En zeker nu vanwege corona heb ik niet echt zin om te gaan winkelen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook Episode, een winkel voor tweedehands kleding in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. Soms zijn er ruilbeurzen voor kleding, dat is ook heel leuk. Maar ik ga ook wel eens naar de IJhallen in Amsterdam. Dat is een gigantische hal met allerlei kraampjes met veel tweedehands, je kijkt je ogen uit, dat is echt een uitje. Het is bizar hoe veel ze daar hebben en dan kan het zijn dat je iets tegenkomt.”

Welke tips heb je voor mensen die net starten met tweedehands kleding kopen?

“Als je in de IJhallen bent is het handig om te kijken of de persoon achter het kraampje dezelfde pasvorm heeft als jij. Dan kan je direct zien of je die kleding zou kunnen passen. En als je ziet dat ergens een vlek op zit kan je het beter niet kopen. Het is ook leuk om zelf je kleding te verkopen als je iets al een jaar niet hebt gedragen.”

Ben je op zoek naar meer tips voor een duurzame kledingkast? Bekijk dan deze video of ontdek hier hoe jouw kleding langer mooi blijft