Skip to: Van appelschil tot voedzame compost

Zootje Geregeld website

Heb jij al eens van een wormenhotel gehoord? In dit bijzondere, kleine hotel zetten zo’n 500 wormen jouw gft afval om tot voedzame compost. Die compost kun je vervolgens weer gebruiken voor je planten. Handig toch? Dat dachten Emiel en Jasper ook: zij zijn daarom ‘de Wormenboederij’ gestart en hebben een wormenhotel ontwikkeld van 100% gerecyclede materialen.

Wat is het wormenhotel precies?

“Een wormenhotel – of wormenbak of wormentoren, er zijn veel namen voor – is een compostbak waarin tijgerwormen en compostwormen wonen en werken. Je voegt je groente-, fruit- en tuinafval (gft) toe aan het wormenhotel en de wormen zetten dit om in voedzame compost. De compost kun je vervolgens geven aan je planten die er geweldig goed van groeien.”

gezin zit bij wormenhotel

“Je hebt wormenhotels in verschillende vormen en maten. De Wormenboerderij maakt wormenhotels van gerecyceled hout met 55 liter inhoud, waarmee het gft van een heel huishouden verwerkt kan worden. Door een slim systeem van drie horizontale vakjes, is het vrij eenvoudig om je gft toe te voegen en het compost te oogsten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de wormen ontsnappen. Ja, het zijn avontuurlijke diertjes, die af en toe op onderzoek gaan, maar ze zullen niet ontsnappen. In het wormenhotel is namelijk alles wat ze willen: genoeg eten en woon- en werkruimte.”

Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n bijzonder hotel?

“Thuis je gft verwerken is een groene gewoonte die je ecologische voetafdruk verkleint. Het maakt je ook bewuster van het afval dat we als mens produceren. Bovendien is composteren een interessant proces om te leren voor jong en oud. Je maakt van afval een nieuwe grondstof: compost. Hoe leuk is dat! Het vraagt wel een verandering in je gewoontes. Niet zomaar al het gft bij het restafval weggooien, af en toe checken of alles goed gaat met je nieuwe huisdieren (lees: wormen) en elk kwartaal de compost uit het wormenhotel oogsten.”

“Het kost een klein beetje van je tijd,
maar je krijgt er veel voor terug!”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“Jasper en ik hoorden het concept van een wormenhotel bij een podcast, tijdens ons wandelrondje in de coronatijd. We waren gelijk enthousiast en begonnen thuis met het verwerken van ons gft in een wormenhotel. Dit werkte super goed! Ook merkte we dat onze (kamer)planten echt goed groeiden op de wormencompost. Vrienden en familie die op bezoek kwamen kenden het concept niet, maar waren gelijk enthousiast als ze het zagen. Toen beseften we dat ons plan om ‘ooit te starten met ondernemen’, konden combineren met de wormenhotels. De missie van Wormenboerderij is om zoveel mogelijk mensen hun gft op een duurzame manier te laten verwerken.”

hand met aarde en wormen

Wat maakt jullie wormenhotel bijzonder?

“We hebben nu een eigen model wormenhotel ontwikkelt. Deze is gemaakt van 100% gerecyclede materialen, bij een leerwerkbedrijf in Delft. Hierdoor hebben we echt een duurzaam, sociaal en lokaal product. Alles wordt nu gemaakt in de houtwerkplaats van Stichting Stunt in Delft! Het model is ook erg mooi geworden, waardoor het een eye-catcher is voor ieder huis. Door het slimme ontwerp is die geschikt voor zowel binnen (keuken of garage) als buiten (tuin of schuur).”

wormenhotel op balkon

Voor wie is zo’n wormenhotel bedoeld?

“Voor iedereen die een groene gewoonte wilt starten of houdt van tuinieren en zelf voedzame compost wilt maken. Het kan ook zijn dat je iemand kent, die je een wormenhotel cadeau wilt geven. Heb je kinderen, is dit super leuk om thuis te starten.”

“Tot nu toe vinden de meeste kids het razend interessant hoe honderden wormen in een wormenhotel zitten te smikkelen van een bananenschil.”

Wat is jullie gouden tip voor onze lezers?

“Start een wormenhotel! Het is leerzaam en het is leuk. Voor veel mensen komt de bewustwording over het goed scheiden van je afval in een stroomversnelling. Kilo’s en kilo’s gft wordt omgezet in compost, maar dat ene plastic stickertje op je bananenschil wordt niet verwerkt. Dat geeft het besef bij jezelf en bij kinderen, dat afval niet in de natuur terecht moet komen. En hoe leuk is om te kunnen zeggen: Ik heb een familie tijgerwormen als huisdier!”

jongetje kjikt in wormenhotel in tuin

Meer weten over het maken van je eigen compost? Ontdek hoe je je eigen composthoop maakt of lees meer over wormenbakken.