Overkomt het jou ook wel eens dat je na kerst met nog veel te veel eten zit? Door slim inkopen te doen en slim te koken voorkom je voedselverspilling tijdens Kerst!
Het diner voorbereiden
Het is een beetje een open deur maar daarom niet minder handig: maak een boodschappenlijstje en kijk wat je nog in huis hebt. Juist producten die je niet vaak gebruikt zoals rozijnen, nootjes of bakpoeder blijken vaak nog ergens achterin de kast te staan. Check wat je nog hebt, dat scheelt ook weer boodschappen slepen. Als je berekent voor hoeveel personen je moet koken en hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt, zorg je bovendien dat je niet teveel inslaat. Koop je een grote verpakking die je niet helemaal op gaat maken bij het kerstdiner? Let dan extra goed op de houdbaarheidsdatum. Als het nog een tijdje goed is, kun je het nog prima na kerst opmaken.
Koken op maat
Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Wie komen er eten? Alleen volwassenen of ook kinderen? Je kunt bij het koken rekening houden met grote en kleine eters. Zie ook de onderstaande tabel. Meer tips vind je hier!
Onderdeel van de maaltijd | Volwassen man | Volwassen vrouw | Kind |
Aardappelen | 250 g | 200 g | 75 – 150 g |
Rijst (onbereid) | 100 g | 75 g | 30 – 60 g |
Pasta (onbereid) | 125 g | 100 g | 25 – 50 g |
Groente | 200 g | 200 g | 75 – 150 g |
Vlees(vervanger) | 100 g | 85 g | 40 – 85 g |
Na kerst: maak restjes op!
Heb je nog wat oud kerstbrood liggen? Daar maak je heerlijke wentelteefjes van! Quiche over? Ook lekker als lunch! In dit artikel geven we meer tips om van je kerstrestjes een heerlijke maaltijd te maken.