Skip to: Wat kan je nog maken van jouw Halloween-pompoen?

Zootje Geregeld website

Steeds meer Nederlanders vieren Halloween. En dat merken ze ook in de supermarkten. Bij Halloween zijn de pompoenen niet aan te slepen. Een groot deel van deze pompoenen wordt gebruikt om er een eng gezicht in te kerven. Maar deze pompoen wordt daarna vaak, net als de inhoud ervan, weggegooid. En dat is eigenlijk zonde, want je kan heel veel maken van jouw pompoen! In dit artikel leggen we je uit wat je met jouw pompoen kan, zonder ook maar iets te verspillen!

Wat kan je met de pulp van de pompoen?

De pulp van een pompoen wordt vaak weggegooid. Maar dat is helemaal niet nodig! Je kan allerlei lekkers maken met de pulp. In dit artikel staan recepten voor een pompoenpulp-bouillon, een herfstige pompoentaart en zelfs een recept voor pompoensap!

Wat kan je met de pitten?

De pitten van de pompoen kan je ook gewoon nog gebruiken! Door de pitten te wassen, te koken, te drogen en te roosteren kan je er een heerlijke snack van maken? Benieuwd hoe? Dat vindt je in dit artikel.

Hoe blijft de buitenkant van de pompoen goed?

En dan heb je natuurlijk nog de buitenkant van de pompoen! Gebruik je de pompoen alleen met Halloween? Haal hem ’s avonds dan weer naar binnen (als hij buiten stond) en doe hem in de koelkast. Hij is daarna nog goed te eten!

Er zijn daarnaast een aantal manieren om jouw pompoen langer goed te houden. Zo kan je ervoor kiezen om de pompoen niet uit te hollen, maar er een gezicht op te tekenen. De pompoen houdt zo zijn beschermende schil en blijft veel langer goed. Vergeet niet om de pompoen te schillen of de inkt goed te verwijderen voordat je deze eet.

Je kan er een gezicht op tekenen, in plaats van dat je dat uitsnijdt. Op die manier weet je zeker dat jouw pompoen het beste bruikbaar is! Vergeet niet om de pompoen te schillen, of om de inkt er goed af te wassen.

Als je wel de pompoen uitkerft, bedenk dan goed wat voor lichtje je erin doet. Heb je nog elektrische lampjes op batterijen of elektrische waxinelichtjes liggen? Gebruik deze dan in plaats van gewone waxinelichtjes! De warmte die gewone waxinelichtjes afgeven, zorgen er namelijk voor dat de pompoen eerder in elkaar zakt en minder lang houdbaar is.

Ook kan je de uitgeholde pompoen spoelen met wat water en een beetje azijn, voordat je er een lichtje in zet. Op die manier is de pompoen beter beschermd. En ga je de pompoen eten? Was deze dan aan de binnenkant en de buitenkant. Daarna is hij klaar voor bereiding. Eet smakelijk!

Let goed op dat jouw pompoen ook echt eetbaar is! Pompoenen die je in de supermarkt koopt zijn altijd eetbaar, behalve als er specifiek bij staat dat dit niet zo is. Heb je ergens anders een pompoen gekocht? Controleer dan eerst of deze eetbaar is, voordat je hem bereidt. Dit doe je door een klein stukje rauw te proeven. Smaakt de pompoen erg bitter? Dan is het een niet-eetbare sierpompoen. Spuug dit stukje dan ook meteen uit!