Wij Nederlanders openen dagelijks zo’n 7 verpakkingen. Die verpakkingen kunnen heel nuttig zijn, bijvoorbeeld omdat we hierdoor minder (snel) eten weggooien. Maar soms kunnen ze ook duurzamer. Denk jij dat een bepaalde verpakking kleiner kan of dat er minder materiaal gebruikt kan worden? Vraag je je af waarom er een aluminium laagje in de chipszak of een doosje om je tandpastatube zit? Dan kun je terecht bij het Meldpunt Verpakkingen.
Er wordt al volop vernieuwd in de verpakkingswereld. En dat gaat vaak niet over één nacht ijs. Wij laten je drie inspirerende voorbeelden zien van producten die al duurzamer verpakt zijn!
1. Koffiecupje bij het gft
Aluminium of kunststof koffiecupjes: dat kan anders, dacht Koffiebranderij Peeze. Als alternatief lieten zij capsules met afdichtfolie van polymelkzuur ontwikkelen. Dat is een biobased en composteerbaar materiaal. De cups dragen het Kiemplantlogo. Daaraan zie je dat ze bij het gft mogen. Drie jaar duurde de ontwikkeling van deze cups. Zo was het een behoorlijke uitdaging om de composteerbare cupjes goed te laten werken in de machine in combinatie met heet water. Het geduld van de makers werd beloond: de koffiecupjes wonnen verschillende innovatieprijzen.
2. Netje zonder nietje
Wie kent ze niet: de groente- en fruitnetjes met stalen sluiting. Deze moet je eraf knippen, voordat je het netje in de PMD-bak gooit. De clipjes kunnen anders problemen veroorzaken bij het recyclen. Verpakkingsproducent Sarco heeft hier iets slims op bedacht: de kunststof netjes worden gesloten door het uiteinde te sealen.
3. Bio in gebrandmerkt jasje
Biologische groente- en fruithandelaar Eosta introduceerde een nieuwe manier om groenten en fruit te merken. Met ‘natural branding’ wordt met een laser het pigment uit het buitenste laagje van een schil verwijderd. Zo kun je in de supermarkt biologische avocado’s of zoete aardappels onderscheiden van niet-biologische, zonder dat daar een plastic verpakking voor nodig is. Volgens Eosta kan dit alleen al op de avocado’s een besparing van 725.000 plastic verpakkingen opleveren.
Welke duurzame verpakking heb jij al gespot?
Heb je al zo’n duurzame verpakking in de winkel gespot (één van bovenstaande, of een andere)? Of heb je zelf ideeën? Laat het hieronder weten. Concrete vragen of meldingen over bepaalde verpakkingen stel/meld je natuurlijk via het Meldpunt Verpakkingen.
Bron: KIDV