Skip to: 6x van afval naar fashion item

Zootje Geregeld website

Afval bestaat niet! Dat moeten de fashion ondernemers uit de volgende 6 voorbeelden gedacht hebben. In de categorie ‘wat is dat ge-waste’ ;-)… 

Slow fashion van afval

De zussen Marit en Saskia Roosen van het bedrijf KEES bewijzen dat je voor mooie kleding geen nieuwe stoffen nodig hebt. Van afgedankte spullen die ze binnen krijgen bij hun van origine afvalophaalbedrijf maken ze ‘slow fashion’. In hun Rotterdamse atelier worden hippe kledingstukken en accessoires gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Lees meer.

Fotocredits: KEES

Riemen van fietsbanden

Het bedrijfje Lek Belt uit Den Haag maakt van fietsbanden die versleten of lek zijn riemen. Elke riem is uniek.

Fotocredts: Lek Belt

Zwembroek van visnetten

Het kledingmerk Fighetti lanceert in 2018 een lijn zwembroeken gemaakt van afval uit zee, waaronder oude visnetten en consumentenafval. Uit dit afval wordt het nylongaren voor de trendy zwembroeken verwerkt. Een Hollands merk, met een Italiaans sausje.

Fighetti – Kickstarter from Freek Bos on Vimeo.

Handtas van appels

De luxe handtassen van het Zwitserse merk Happy Genie zijn gemaakt van appels, die zijn gekweekt en geperst in Zuid-Tirol (Italië). Een duurzaam alternatief voor leer, katoen of andere stoffen, waarmee de ontwerpers grondstoffenschaarste te lijf gaan. Gek genoeg lijkt en voelt het materiaal als ‘echt’ leer. Lees meer.

Sneakers van gerecycled leer

Om leerverspilling tegen te gaan, introduceert Nike de stof ‘Flyleather’: voor de helft gemaakt van gerecyclede leervezels. Volgens Nike is dit materiaal ‘vijf keer duurzamer dan traditioneel leer’. Er is 90% minder water voor gebruikt, het materiaal is 40% lichter en het heeft een 80 procent lagere CO2-footprint dan traditioneel leer. Lees meer.

Fotocredits: Nike

Oude trui wordt nieuwe trui

Loop.alive maakt van oude afgedankte wollen truien weer mooie nieuwe exemplaren!

Jouw voorbeelden van duurzame fashion items?

Heb jij een ander trendy ‘circulair’ fashion item gespot? Of heb je zelf al een kledingstuk, tas of andere accessoire van gerecycled materiaal in je kast? Deel het hieronder!