Skip to: 5x zo voorkom je stapels ongewenste post

Zootje Geregeld website

Je kent het misschien wel. Je komt terug van een paar heerlijke weken Zuid-Frankrijk en je krijgt de deur bijna niet open vanwege de énorme stapel post die op de mat ligt. Irritant en nog slecht voor het milieu ook! Wat kun je hier tegen doen? Milieu Centraal geeft vijf tips.

Nee/nee of nee/ja-stickers

Wist je dat er elk jaar 1.600 folders bij je op de deurmat vallen? Dat is 32 kilo aan papier! Behalve dat dit héél veel rondjes oud papierbak zijn, is het, als je die folders niet leest, zonde van al het papier en slecht voor het milieu. Het maken, drukken en vervoeren van de folders kost grondstoffen en energie. Ga je op vakantie en wil je folders (tijdelijk) stop zetten? Plak dan een nee/nee of nee/ja sticker op je brievenbus. Die kun je gewoon ophalen bij het gemeentehuis. Met een nee/nee sticker krijg je geen huis-aan-huis-krant en reclamefolders meer. Plak je een nee/ja sticker op de brievenbus, dan krijg je wél de krant, maar geen folders.

Bekijk folders online

Denk je nu: alles leuk en aardig, maar ik wil gewoon weten waar het wasmiddel in de aanbieding is. Dan kun je alle folders ook online bekijken. Via sites als Reclamefolder.nl zie je de actuele folders en aanbiedingen uit jouw regio. Via de app kun je de reclames ook makkelijk op mobiel of tablet bekijken.

Meld je af voor geadresseerde reclamepost

Heb je wel eens online geshopt en krijg je nu elke maand een nieuwsbrief op je mat? Blijf je maar post krijgen van loterijen of goede doelen? Daar kun je je via Postfilter.nl gemakkelijk voor afmelden. Of stuur aan jou (of aan vroegere bewoners) gerichte reclame als ongewenste post terug. Je streept jouw adres door, schrijft er ‘retour afzender’ naast en stopt de post weer in de brievenbus.

Ontvang alleen wat jij wilt

Wil je wel graag papieren folders lezen maar wil je niet een heel folderpakket zomaar door je brievenbus krijgen? Kijk dan eens op Kiesjefolders.nl en geef aan welke folders je wel wilt ontvangen.

Na de vakantie wel weer folders ontvangen? Denk dan hieraan

Als je écht gehecht bent aan de papieren folders, kun je de nee/nee of nee/ja sticker na de vakantie weer van je brievenbus afhalen. Zorg wel dat je het afval van de folders goed scheidt. Het plastic omhulsel kan bij het plastic en de folders mogen in de papierbak. Ben je de kluts kwijt over welk afval nou waar hoort? Kijk dan op afvalscheidingswijzer.nl en vind de juiste bak voor jouw afval.

 

CC foto: Monsieur Mango