Skip to: Kunstenaar Maria Koijck brengt afval tot leven

Zootje Geregeld website

Maria Koijck bouwde een reusachtige flamingo van plastic afval op het strand van Bonaire. Samen met de lokale bevolking, de 4Green Foundation en Groningen Schoon organiseerde zij de grootse clean-up op Bonaire ooit. Meer dan 250 mensen raapten troep van het strand, met de opdracht om het roze afval apart te houden. “Er werd zoveel verzameld, dat we wel tien flamingo’s konden maken”, aldus Maria. Zootje Geregeld praat met de Groningse afvalkunstenaar over haar projecten en idealen.

‘Als je aandacht besteedt aan afval, wordt het mooi materiaal’

De flamingo van plastic afval op Bonaire

Hoe kwam je erbij om van afval kunst te maken?

Ik heb nog nooit zoveel plastic afval gezien als toen ik in 2008 met de ontwikkelingsorganisatie Save the Children een sloppenwijk in Sierra Leone bezocht. Dat beeld is me altijd bijgebleven. Eenmaal terug in Nederland besefte ik: het plastic afvalprobleem begint bij je eigen voordeur.

Hoe zag je eerste afval-kunst-project eruit?

Tijdens mijn dagelijkse fietstochtjes naar mijn werk verzamelde ik in twee maanden tijd 1.500 plastic flesjes. Groningse buurtbewoners zamelden er nog eens duizenden in en daar bouwde ik een zwaan van 5,5 bij 3 meter van. Ik kies meestal voor dieren in mijn kunstwerken, omdat juist zij de dupe zijn van het afvalprobleem.

Patty de Zwaan, Groningen

Gebruik je alleen plastic als materiaal?

Nee hoor. De eis die ik aan materiaal voor mijn kunstwerken stel: je moet er iets van kunnen maken. Zo bouwde ik een 11 meter hoge kerstboom van oude fietsen. Hoe groter, hoe beter is mijn motto! Ook maakten we een enorme orka in een project samen met de gemeente Groningen. In een dag tijd raapten vrijwilligers 550 kilo zwerfvuil op in het centrum van Groningen, waar we het frame van het orkabeeld mee vulden.

Wil de Orka, Groningen

Wat wil je mensen die jouw kunstwerken zien meegeven?

Kijk anders naar afval! Het is zo simpel: als je er aandacht aan besteedt, bestaat afval niet, en zijn het opeens materialen die je opnieuw kunt gebruiken.

Zijn er veel helpende handjes nodig om zo’n afvalkunstwerk te realiseren?

Ik werk altijd graag samen met bewoners, vrijwilligers en scholieren. Mensen mee laten bouwen, verzamelen en dus betrekken bij zo’n project, is de beste manier om ze te bereiken en het verhaal over de waarde van afval te vertellen. Een ander mooi resultaat is dat door de gezamenlijke opruimacties de straten of stranden opeens een stuk schoner zijn!

Afvalkunst: doe-het-zelf!

Wil jij, net als Maria, een kunstwerk(je) maken van afval? Voor Klokhuis liet zij zien hoe je van plastic flesjes een hippe lamp maakt. Ook leuk om samen met je kinderen te doen.

Bron en foto credits: Maria Koijck