Skip to: Onderweg-gooien: afval scheiden op het station

Zootje Geregeld website

Reis jij weleens met de trein? Dan is het je vast opgevallen dat de NS op steeds meer stations afval gescheiden inzamelt. Er zijn nu afvalbakken waar je plastic, papier en restafval apart kunt weggooien. Fijn, want zo kun je ook onderweg je afval scheiden! Maar wat gooi je precies in welke bak?

 

Wat moet waar?

Sommige dingen zijn heel logisch. Een leeg plastic flesje gaat natuurlijk bij het plastic (PMD). En een oud tijdschrift mag bij het papier. Maar er zijn ook best wat twijfelgevalletjes. Waar moet je bijvoorbeeld je bekertje van je to-go koffie in gooien? Het dekseltje is van plastic, het kopje lijkt papier. Maar toch hoort dit bij het restafval. Hetzelfde geldt voor een bananenschil of het klokhuis van een appel. Thuis zou je dit in de gft-bak gooien. Maar die optie heeft (nog) niet elk station. Dus mogen etensresten op het station doorgaans ook bij het restafval.

De NS heeft in dit schema precies uitgelegd wat je waar het beste in kunt gooien. Conclusie: zoveel mogelijk scheiden, maar bij twijfel altijd in het restafval!

 

 

afval scheiden op het station

 

Laat die krant maar liggen

Hoewel het afval scheiden je op stations makkelijk gemaakt wordt, zijn er in de treinen zelf natuurlijk alleen maar kleine afvalbakjes. Daar is vaak geen ruimte om aan afvalscheiding te doen. Toch kun je in de trein ook iets doen. Kranten zoals de Spits en de Metro vormen namelijk een flink deel van het treinafval. Begrijpelijk, een treinreis is het ultieme moment om lekker te lezen. Dat vindt de persoon die na jou in de trein zit vast ook.

Heb jij je krant (of tijdschrift) dus uit, dan kun je ‘m in de bagagerekken leggen. De schoonmakers die de coupés komen leegruimen laten die krant ’s ochtends lekker liggen en ruimen de boel pas met de middagrondes op. Een win-win-situatie voor het milieu én de leeslustige treinreiziger.

 

En jij?

Laat jij je krant of tijdschrift achter in de trein als je ‘m uitgelezen hebt? En hoe ga je in het algemeen om met afval scheiden op het station of onderweg (in de trein of ergens anders)? Deel je ervaringen, tips of vragen hieronder!