Skip to: Afval weggooien? Echt niet!

Zootje Geregeld website

Het weggooien van afval is vaak helemaal niet nodig. Veel kun je namelijk hergebruiken om er wat anders van te maken. Zoals lege blikjes. Die kun je gemakkelijk zelf upcyclen naar bijvoorbeeld bakvormpjes.

DIY bakvormpjes

Upcyclen kan iedereen. Zeker als je creatief bent aangelegd. En anders kun je je laten inspireren op pinterest of andere online (en offline) platforms. Koekvormpjes van lege blikjes maak je als volgt:

  • je pakt een scherpe schaar en een leeg blikbakvormpjes van blik
  • je knipt de boven- en onderkant van het blik
  • van de rest van het blik knip je zo’n 4 stroken van zo’n 3 centimeter hoog
  • leef je uit en maak bijvoorbeeld een vormpje in de vorm van een hart, bloem of vierkant

Blik voor een ander

Ga je toch niet zelf met bakvormpjes aan de slag? Dan kun je wellicht anderen in je omgeving, een school of opvang ermee laten knutselen. Gooi je het toch weg, doe het dan in de juiste bak. De meeste gemeenten zamelen blikjes in met plastic, metalen en drinkpakken (pmd) zodat het gerecycled wordt. Upcyclen is nog veel beter voor het milieu dan recyclen. Upcyclen verlengt de levensduur van (onderdelen van) het product en het spaart grondstoffen (energie) uit die nodig zijn voor het recycleproces. Upcyclen is leuk om te doen ook. Wat zijn jou tips voor het upcyclen van blik of ander materiaal? Deel ze op de Facebookpagina van Zootjegeregeld.

cc foto’s: Creative Ideas en HuupHuup.nl