Skip to: Ahoy! Minder plastic met Captain Fanplastic

Zootje Geregeld website

Kun jij een plek in je huis ontdekken waar nog geen plastic voorwerpen zijn? Grote kans van niet. Of het nu gaat om verpakkingen in de supermarkt of om de wekker naast je bed. Het is er in vele soorten en maten. Helaas belanden elk jaar miljarden kilo’s plastic in onze oceanen. Dat moet toch anders kunnen? Dat dachten de initiatiefnemers van het Captain Fanplastic schoolprogramma ook. In deze TrashTalk vertellen ze meer over hun initiatief.

Wat is het Captain Fanplastic schoolprogramma precies?

Captain Fanplastic is een lesprogramma voor kinderen in groep 4 en 5. We leren kinderen over de impact en waarde van plastic. We laten leerlingen nadenken over oplossingen voor het plastic probleem en dat stimuleert de kinderen om bewust om te gaan met het gebruik van plastic.

Met het idee: jong geleerd is oud gedaan?

Een schonere wereld kan inderdaad het beste beginnen bij de jongste generatie, maar zij kunnen het niet alleen. Het schoolprogramma Captain Fanplastic draagt een steentje bij. Met dit programma willen we een milieuvriendelijke en bewuste levensstijl voor kinderen creëren. Hiermee dragen we bij aan Sustainable Development Goal #14: Leven Onder Water van de Verenigde Naties. Ook werken we aan het gezamenlijke doel om het zwerfafval in Nederland te verminderen.

“Een schonere wereld kan het beste beginnen bij de jongste generatie, maar zij kunnen het niet alleen.”

Wat leren de kinderen?

De focus van Captain Fanplastic ligt op de vriendelijke kapitein die de kinderen uitlegt over refuse (weiger), reduce (verminder), reuse (hergebruiken), repurpose (herbestemmen), en recycle. Kinderen leren wat ze zelf kunnen doen om minder afval weg te gooien en om dat zo goed mogelijk te scheiden.

Aye, aye, kapitein! En hoe ziet zo’n lesdag er precies uit?

De kick-off dag bestaat uit vier onderdelen: storytelling, leren, creativiteit en een clean-up. De kinderen leren zo een nieuwe manier van denken: #NoTrashButTreasure. Deze leerzame eerste dag zorgt ervoor dat de kinderen zich verbonden voelen met Captain Fanplastic. Zo willen zij zich als echte piraten blijven inzetten voor zijn crew.

Op welke scholen is Captain Fanplastic al te vinden?

Captain Fanplastic is op verschillende scholen in Zuid-Afrika al een groot succes en komt nu ook naar ons land. Het schoolprogramma wordt in samenwerking met Nederlandse basisscholen uitgevoerd. Zo is er al een succesvolle pilot gedraaid op een basisschool in Amsterdam.

Dat klinkt tof!

Zou jij ook graag zo’n lesprogramma op jouw school of op de school van je kinderen willen? Of wil je gewoon meer weten over Captain Fanplastic? Neem dan een kijkje op de website www.captainfanplastic.com, op Instagram @captain_fanplastic of neem contact op via info@captainfanplastic.com.