Skip to: Een andere blik op afval

Zootje Geregeld website

Van een leeg blik kun je van alles maken. Een bewaarblik voor pennen, een windlicht, bloempot. Of, leuk voor kinderen: twee blikken aan elkaar met een touw, als telefoon (dat ken je vast nog wel van vroeger). Kunstenares Sandra Westgeest gaat nog een stapje verder: ze maakt er prachtige kunstwerken van. Ze knutselt blikjes om tot kevers. Inmiddels heeft ze al 444 metalen insecten in elkaar gezet.

Afvalverwerkers

Waarom maakt Sandra Westgeest kevers van de blikjes en niet bijvoorbeeld honden? In een interview met DUIC vertelt ze dat de symboliek met afval haar aansprak. Er zijn bijna 400.000 soorten kevers, sommige soorten eten planten, andere vlees en er zitten ook afvaleters bij. Bovendien staat de kever symbool voor creativiteit, aldus Sandra Westgeest.

Zwerfafval

Haar eerste kever maakte Westgeest in het najaar van 2015. Aanleiding waren de blikjes die ze geregeld langs de straat en in de berm zag liggen en die ze zelf opruimde. Weggooien deed ze niet, ze besloot er wat moois van te maken. Westgeest wil laten zien dat je mooie dingen van afval kunt maken, dat het waarde heeft en dat je het niet op straat moet gooien.

Zelf met blik aan de slag

In onderstaand korte filmpje leer je hoe je zelf een kever uit blik kunt maken:

#marchmeetthemaker Thema 9: How it’s made Hier is ie dan. Hoe het gemaakt wordt. Dit is de 444-ste die ik maakte.

Een bericht gedeeld door Sandra Westgeest (@slowartgalerie) op

Wil je wel met blik knutselen maar het jezelf wat gemakkelijker maken, kijk dan hier hoe je een bloempot, klossen, pennenblik en meer maakt.

 

CC foto’s: Floris van Bodegraven/DUIC en Sandra Westgeest