Skip to: Bofbipsen en Mazzelkontjes

Zootje Geregeld website

Wasbare luiers. Dat zijn toch van die witte katoenen doeken die je met veiligheidsspelden vast moet zetten? Van die dingen die alleen gebruikt worden door geiten-wollen-sokken-types? Niets is minder waar. De laatste tijd lijkt het erop dat de wasbare luier een come-back maakt. En dan niet in de vorm van zo’n witte doek, maar als vrolijke, kleurrijke luierbroekjes.

wasbare luiers

Geen cijfers, maar verhalen

Er zijn een hoop cijfers beschikbaar over de voordelen van wasbare luiers. Bijvoorbeeld:

  • Je voorkomt een hoop afval door wasbare luiers te gebruiken:
    • Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 wegwerpluiers per maand, goed voor 22 kilo afval.
    • Alle Nederlandse kindjes bij elkaar zorgen daarmee jaarlijks voor 144.000.000 kg aan luierafval.
  • Over de hele luierdraagtijd kun je in totaal € 500,- per kindje besparen door wasbare luiers te gebruiken.
  • De productie, het transport, het gebruik en de afvalverwerking van wegwerpluiers veroorzaken gemiddeld ongeveer 2,5 keer meer CO2-uitstoot dan wasbare luiers.

Indrukwekkende cijfers, maar het blijven cijfers. Voor veel ouders zijn die misschien wel belangrijk, maar gemak en ervaring gaan uiteindelijk boven alles. Je hebt namelijk al genoeg aan je hoofd als zo’n kleine dreumes zich aandient. Bovendien wil je het állerbeste voor je kindje. Wasbare luiers zijn voor veel mensen nu nog onbekend terrein. En onbekend maakt onbemind. Tijd dus om eens rond te kijken naar wat de ervaringen met die broekjes zijn.

Handenvol was, handenvol poep en handenvol gedoe

José, van Green and the Cities, gebruikt nu ruim een jaar wasbare luiers. Ze heeft de vooroordelen waar ze vaak mee te kampen krijgt (en haar reactie daarop) op een rijtje gezet. Handenvol was, handenvol poep en handenvol gedoe? Volgens José valt dat allemaal reuze mee.

“Nee. Ik. Schraap. Geen. Poep. Je hebt inleggers (in mijn geval) of een alles-in-één luier en die gooi je gewoon linea recta de luieremmer in.”

Laura, moeder van James, was vooraf best sceptisch over wasbare luiers.

“De feitelijke voordelen waren duidelijk. Beter voor het milieu, portemonnee én babybillen. Maar ik zag mezelf al sjouwen met emmers vol luiers. En poep in je wasmachine, is dat niet gewoon heel vies?”

Toch wil ook zij na een jaar wegwerpluiers niet anders meer. Niet alleen omdat het beter voor het milieu is, maar ook omdat er een hoop andere voordelen aan zitten. Geen spuitluiers meer bijvoorbeeld. Welke ouder droomt daar niet van?

Eddy en Sabine hebben meegedaan aan een test van Milieu Centraal. Zij konden een paar weken proberen of wasbare luiers iets voor hun gezin was. Hun ervaringen zie je in dit filmpje:

 

Voor- en nadelen

Als je zo de gebruikservaringen leest zitten er dus heel wat voordelen aan het gebruik van wasbare luiers. Het is veel beter voor het milieu, je bent goedkoper uit én kinderen die wasbare luiers dragen zijn gemiddeld eerder zindelijk.

Maar eerlijk is eerlijk, mensen blijven ook drempels ervaren. Het verschonen zelf hoeft dan niet meer gedoe te zijn, je hebt er natuurlijk wel extra werk aan doordat je meer wassen moet draaien. En hoewel het uiteindelijk goedkoper is dan wegwerpluiers, zijn de initiële aanschafkosten van wasbare luiers flink (een beetje startpakket kost al snel € 400,-).

 

Wat wil jij kwijt?

Als we er samen voor willen zorgen dat de (luier)afvalberg kleiner wordt, zouden wasbare luiers een goede oplossing zijn. Maar hoe ga je dan om met die drempels? Wij zijn heel benieuwd hoe jullie hierover denken.

Gebruik jij wasbare of wegwerpluiers voor je kindje(s)? Waarom kies je hiervoor, als het al een bewuste keuze is? Denk je dat wasbare luiers in de toekomst de normaalste zaak van de wereld zijn? Of blijft het volgens jou altijd maar een kleine groep ouders die dit gaat gebruiken?

En: wat moet er volgens jou gebeuren om ervoor te zorgen dat meer mensen wasbare luiers gaan gebruiken? Laat hier je reactie achter!

[democracy id=”2″]