Skip to: CarnAfval – Onze tips voor de Carnavalsdagen!

Zootje Geregeld website

Het Carnaval barst weer los onder de grote rivieren van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari. Volop feest, verkleden, versieringen en carnavalswagens. Kortom, een zootje geregeld!

In gesprek met de zwerfavalcoach René Rövekamp uit Berkel-Enschot sprak Omroep Brabant al van CarnAfval aangezien er volop afval geproduceerd wordt tijdens de feestelijke dagen. Zo viel het Rövekamp op dat er dit jaar veel meer plastic confetti beschikbaar is via partypoppers en confettishooters. Zijn oproep: “Met papier heb je net zoveel plezier en die plastic confetti is een ramp voor de natuur. Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers opruimen.” Hij is er zelfs een petitie voor gestart.

Graag geven wij jou de beste tips & tricks voor minder CarnAfval

  • Gebruik geen plastic confetti, maar gebruik (met mate) de papieren variant of ga voor biologisch afbreekbare confetti met bloemzaadjes!
  • Drink je bier en andere drankjes uit je eigen bierpul of harde beker in plaats van plastic wegwerpbekers. Geef uitbaters de tip om over te stappen op hardcups, harde plastic bekers met statiegeld.
  • ‘Wie wat bewaart, heeft wat’, luidt een Hollands spreekwoord. Dus denk na over welke materialen je dit jaar kunt bewaren voor de carnavalswagen van volgend jaar.
    Niks te recyclen? Kijk in de Afvalscheidingswijzer wat in welke container moet.

Kies voor een duurzame carnavalsoutfit

  • Draag elk jaar traditionele kleding zoals het colbert, de sjaal en handschoenen in Oeteldonk, ’s-Hertogenbosch, of de boerenkiel met vitrage zoals in het Krabbegat, Bergen op Zoom. Update hem elk jaar met een nieuw embleem of detail.
  • Shop je carnavalsoutfit bij de kringloopwinkel of (online) tweedehandszaak. Koop kleding die tegen een stootje kan en niet na twee kroegen al uit elkaar valt.
  • Upcycle je outfit van vorig jaar. Wat droeg je vorig jaar met carnaval? Herstel het, pas het aan en draag het als nieuw. Ruilen van outfit binnen je vriendengroep kan natuurlijk ook!
  • Heeft je kleding al het feesten niet overleefd? Was het uit en gooi het in de kledingcontainer. Ja, ook als er scheuren in zitten kan het nog gerecycled worden tot waardevolle grondstoffen.