Skip to: De dag van de opknapper

Zootje Geregeld website

We gooien ongelooflijk veel spullen weg omdat ze versleten of kapot zijn. Vaak kunnen we spullen nog heel goed repareren. Woensdag 16 januari is het de Dag van de Opknapper, dé gelegenheid om je kapotte spullen te laten maken. Zo besparen we grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe producten te maken. En vaak is het ook nog eens beter voor je portemonnee.

De Dag van de Opknapper is een initiatief van twee pas afgestudeerden die meededen aan de nationale DenkTank om een circulaire economie in Nederland dichterbij te brengen.

‘Wij, Fabian en Kelly, vinden het bizar om te merken hoeveel spullen we in huis hebben die gewoon een nieuw leven kunnen krijgen als je het even langs de ‘opknapper’ om de hoek zou brengen. Maar, wij missen allebei nét een extra duwtje om naar een opknapper te gaan, en het inzicht welke opknappers in de buurt nou echt goed zijn.’

Beter dan recyclen

Met de dag van de opknapper hopen de initiatiefnemers dat mensen de weg naar reparateurs weten te vinden. ‘Dat vonden we een mooi uitgangspunt voor onze oplossing waarmee we Nederland willen helpen een goede en eenvoudige stap te zetten richting een circulaire economie. Het repareren van onze spullen is een zeer circulaire handeling; het is vele malen beter dan recyclen.’

‘Maar, we repareren nog lang niet zoveel als we zouden kunnen. Er zijn verschillende redenen waarom we dit nog niet doen. Met de DenkTank hebben we ervoor gekozen twee van deze redenen aan te pakken. Wij willen allereerst mensen een aanleiding geven om te gaan repareren. Ten tweede willen we het voor een aantal mensen gemakkelijker maken om hun spullen te laten repareren.’

Dus ga naar de schoenmaker, de fietsenmaker om de hoek of breng je kleding naar een kleermaker. Kijk voor kapotte apparaten voor een Repair café in jouw buurt.

Win Tony’s Chocolonely repen

Breng je op de Dag van de Opknapper (woensdag 16 januari 2019) je kapotte spullen weg voor reparatie? Deel een foto van wat jij laat opknappen met #opknapper en maak kans op de totale vergoeding van je opknapbeurt én 10 repen Tony’s Chocolonely.

Soms is vervangen beter

Zo lang mogelijk met je spullen doen en apparaten repareren is vrijwel altijd het beste voor het milieu. Toch zijn er een aantal uitzonderingen zoals koelkasten, vriezers en wasdrogers. Lees hier waarom.