Skip to: De Beach Cleanup Tour, samen zorgen voor schone stranden

Zootje Geregeld website

Met dit zonnige weer is niks zo fijn als een dagje doorbrengen aan de kust. En vanaf morgen heb je een extra reden om naar het strand te gaan, want dan gaat de Beach Cleanup Tour weer van start, dé jaarlijkse grote schoonmaak van het strand. 

IJspapiertjes en sigarettenpeuken

Van ijspapiertjes en plastic flesjes tot wattenstaafjes en ballonnen, je kan het zo gek niet bedenken of je komt het tegen als afval op het strand. Volgens Stichting De Noordzee wordt er per 100 meter gemiddeld 380 stuks afval gevonden. Dat is een volle vuilniszak van gemiddeld 6,9 kilo! Deels spoelt dit afval aan vanuit andere streken en deels gaat het om afval dat we op de Nederlandse stranden achterlaten. Daar zitten ook altijd bakken vol sigarettenpeuken bij.  Kijk ook naar de reportage die NOS op 3 erover maakte.

De Beach Cleanup Tour

Om de stranden schoon te houden en zo het probleem van de plastic soup aan te pakken, organiseert Stichting de Noordzee ieder jaar de nationale Beach Cleanup Tour. Tijdens deze schoonmaakactie maken vrijwilligers elke dag een stukje van de Nederlandse kustlijn afvalvrij. Vorig jaar is er maar liefst 14.929 kilo afval van het strand gehaald wat hierdoor niet in zee terecht is gekomen! Dit jaar begint de actie op 1 augustus en duurt tot 15 augustus op verschillende plekken aan de Nederlandse kust.

Wil je ook meedoen met deze schoonmaakactie, kijk dan hier. Maar je kan je natuurlijk ook het hele jaar inzetten om afval van het strand af te halen. Dat kan je zelf doen of via een actie van bijvoorbeeld Stichting de Noordzee of de Plastic Soup Foundation.

Natuurlijk is het voorkomen van afval nog beter dan het achteraf opruimen. Wil je op de hoogte gehouden worden hoe je afval kan verminderen, houd dan onze FB-pagina in de gaten voor leuke tips.