Skip to: De glasbak bestaat veertig jaar. Reden voor een feestje!

Zootje Geregeld website

Het is feest vandaag want precies veertig jaar geleden werd in Nederland de eerste glasbak in gebruik genomen. Best iets om trots op te zijn, want glas recyclen is goed voor het milieu en we doen het best goed in Nederland. Van al het afval dat we scheiden, staat glas op de eerste plaats: we leveren 70 % van ons glas weer in voor hergebruik.

Jeugd van Tegenwoordig brengt ode aan glasrecycling

Het veertigjarig bestaan wordt groots gevierd met een landelijke #ikglasbak campagne en een speciaal geschreven nummer van niemand minder dan De Jeugd van Tegenwoordig: een muzikale ode aan 40 jaar glasrecycling. In het nummer met als titel – hoe kan het ook anders – ‘De glasbak’, noemen ze de glasbak ‘een tijdloos monument aan de vergankelijkheid van het bestaan’.

De bedenker(s) van de glasbak

Volgens de officiële lezing werd de eerste glasbak precies veertig jaar geleden in Den Bosch in gebruik genomen en is ie uitgevonden door het bedrijf Maltha. Maar… daar is niet iedereen het helemaal mee eens. Zo gaat het óók verhaal dat het idee om glas in te zamelen afkomstig is van de twee huisvrouwen Babs Riemens en Miep Kuiper uit Zeist. En als dat zo is was het dus eigenlijk een burgerinitiatief! De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, maar hoe het ook zij: Nederland is in elk geval koploper glas recyclen. Huishoudens brengen meer dan 70 % van het glas naar de glasbak en het totale percentage glas dat we recyclen is zelfs 84 %.

Waardevolle grondstof

Glas is een waardevolle grondstof voor de circulaire economie. Je kunt het – als je het goed inzamelt – keer op keer hergebruiken zonder dat de kwaliteit minder wordt. Daarom hoopt het Afvalfonds Verpakkingen ook dat we de komende jaren nog meer gaan inzamelen: de doelstelling ligt nu op 90 %.

Kleine potjes? Ja! Aardewerk? Nee!

We doen het dus al behoorlijk goed, maar wat opvalt is dat kleine glazen potjes zoals de potjes van bijvoorbeeld babyvoeding nog vaak bij het restafval belanden. Dat kan dus nog wel iets verbeteren. De grootste uitdaging voor de glasrecycling is trouwens aardewerk of ander hard materiaal dat in de glasbak terechtkomt. Steen smelt niet in de glasoven en zal dus in het gerecyclede glas terechtkomen. Dat maakt het nieuwe glas kwetsbaarder en de kans op gebarsten flesjes groter. Gooi dus nooit een gebroken stenen pot in de glasbak. Meer weten over wat wel en niet in de glasbak thuishoort? Kijk dan in de afvalscheidingswijzer of lees de volgende tips:

Welk glas mag waar?

  • Vuurvast glas, kristal en vensterglas mogen niet in de glasbak. Dit glas zorgt voor problemen in de oven omdat hun smelttemperatuur anders is.
  • Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen en niet in de glasbak.
  • Metalen doppen en deksels mogen gewoon mee de glasbak in. Draai plasticdeksels van de pot af voor je die in de glasbak gooit, die moeten bij het plastic afval.
  • Etensresten in een fles of pot zijn geen probleem. Je kan je glas leegschudden of -schrapen. Omspoelen hoeft niet en afwassen kost onnodig veel energie en water.
  • Gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.