Skip to: Vuilnisvrouw Christel: “De kinderen zijn het leukst”

Zootje Geregeld website

Vuilnisvrouw Christel Stams – Dolman geniet van haar werk als vuilnisophaler. Vier dagen per week rijdt ze rond in Heusden, om het groente- fruit en tuinafval (gft) en plastic, metaal en drinkpakken (pmd) op te halen. En dat doet ze met veel passie. Zootje Geregeld sprak haar om erachter te komen hoe een dag in het leven van een vuilnisvrouw eruit ziet. En wat ze zoal tegen komt.

Hoe ziet je dag eruit?

Om 7 uur zit ik in de auto op weg naar mijn wijk. Dan begin ik met het legen van de containers. Grijze, vaak met oranje deksel, met pmd of groene met gft. Om 10.45 rijd ik naar de werf of de afvalverwerker in Tilburg om mijn vracht af te leveren. ’s Middags is de tweede wijk aan de beurt. Op één dag leeg ik tussen de 400 en 600 containers.

Vuilnis ophalen, dat is toch niks aan?

Zeker wel, het is heel leuk! Ik geniet van de contacten die ik heb. Mensen uit de wijk komen naar buiten om een praatje te maken. En kinderen zwaaien naar je; zo’n vrachtauto vinden ze maar wat mooi. De kinderen zijn het leukst. Ik heb in de wagen een paar Donald Duckjes liggen die ik uitdeel. Het zijn exemplaren van Houd Duckstad Schoon! Heel leerzaam. Zo maak je ze er vroeg bewust van dat ze verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van hun omgeving.

Ik geniet ook van het lekker buiten zijn in de natuur. Er staat een zorgboerderij met koeien op mijn route. Altijd als ik daar langskom, komen de koeien naar me toe rennen. Dan stap ik uit om ze even te aaien. Ik wist van kinds af aan al dat ik op de vrachtwagen wilde zitten. Uiteindelijk kwam de kans voorbij toen ik 40 werd. Toen heb ik mijn rijbewijs kunnen halen en sinds eind 2016 ben ik werkzaam bij de Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch.

Met wat voor wagen rijd je?

Ik rijd op een zijlader, rechts gestuurd. Dat is een wagen met een grijparm aan de zijkant. Alles gaat automatisch door bediening van de joystick; de grijparm pakt de container en leegt hem bovenin de bak. Via mijn spiegel en een camera in de bak kan ik zien wat er gebeurt. Ons wagenpark is bijna helemaal vernieuwd de afgelopen jaren. We rijden nu met Iveco’s die op groen gas rijden want duurzaamheid vinden we belangrijk.

Zie je wel eens iets misgaan met het afval scheiden?

Sinds 2018 doet de gemeente Heusden aan omgekeerd inzamelen. Dat betekent dat het restafval niet meer wordt opgehaald aan huis maar dat de inwoners dat weg moeten brengen naar een inzamelpunt. Ander afval, zoals het gft en ook plastics, halen we wel aan huis op. Sindsdien zie ik meer spullen die bij het restafval horen, opduiken in het pmd of gft. Ik denk dat dat ook komt omdat mensen vaak niet weten wat er wel en niet in de verschillende bakken mag.

Laatst zag ik bijvoorbeeld in mijn camera dat er piepschuim in een container voor plastic, metalen en drinkpakken zat. Ik leg dan uit wat er wel en niet in mag. Daarna gaat het vaak beter. Frustrerend zijn de adressen waar het continu mis blijft gaan. Maar dan schakel ik mijn collega van handhaving in.

Luiers zie ik ook vaak. Mensen gooien het in de oranje bak (“want het is toch plastic”) of bij het gft (“want er zit toch poep in”). Maar ook rubber, kinderjasjes of gewoon hele klinkers.

Waarom is het belangrijk om goed te scheiden?

Als er meer dan 10% vervuiling in de vracht zit, dan wordt de hele vracht afgekeurd. Die wordt dan apart gehouden en kan niet mee in de recycling. Dat is gewoon heel jammer en als dat gebeurt ben je er stuk van. Je voelt je toch verantwoordelijk voor je eigen vracht. Eén vracht gft is zo’n 8.000 kilo afval. Dus zonde als dat wordt afgekeurd en niet tot compost gerecycled kan worden.

Wat vind je ervan dat gezegd wordt dat het scheiden van afval niet de taak van burgers is maar van de vuilnisophalers?

Dan maak je van jouw probleem het probleem van een ander. Mensen denken nog vaak dat alles op 1 hoop gestort wordt en vragen zich af wat het mij uitmaakt wat er in een container zit. Wanneer er hierover een minder prettige discussie ontstaat aan de wagen dan heb ik maar 1 antwoord: Ik haal wel het vuil op maar dat betekent niet dat je me mag behandelen als vuil.

“Ik haal wel het vuil op maar dat betekent niet dat je me mag behandelen als vuil.”

Wat zou volgens jou helpen om beter afval te scheiden?

Er is goede voorlichting nodig door de gemeente. Zodat mensen weten wat er wel en niet in de containers mag. Inmiddels zijn de bewoners er al iets meer aan gewend. Maar nieuwe bewoners die uit een andere gemeente komen, maken weer dezelfde fouten.

Ik denk dat het beter is om niet omgekeerd op te halen. Sommige mensen, zoals ouderen, kunnen hun restafval gewoon niet wegbrengen. Of mensen willen het niet. Met als gevolg dat ze het in de verkeerde bak gooien die we wel aan huis legen en dat afval vervuild raakt. Ik denk dat het beter is om ook het restafval gewoon bij huis op te halen.

Bron en foto credits: Christel Stams – Dolman