Skip to: Deze kauwgom wil je wél onder je voeten

Zootje Geregeld website

Een schoen gemaakt van kauwgom, het bestaat!

In de kauwgom trappen: het is iedereen wel eens overkomen en je kan je er kapot aan ergeren, want zie het maar eens van je zool af te krijgen. Elk jaar belandt zo’n anderhalf miljoen kilo kauwgom op de Nederlandse straten. En er is zo’n twintig jaar voor nodig eer dat kleverige goedje volledig is afgebroken. Heel vervelend. Het bedrijfje Gum-Tec heeft daar nu een wel heel ludieke oplossing voor gevonden: een schoen gemaakt van gerecyclede kauwgom oftewel de gumshoe!

Zool van gerecyclede kauwgom

De Gumshoe is een samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam, het reclamebureau Publicis One, het bedrijf Gum-Tec en het Amsterdamse modewerk Explicit Wear. Niet de hele schoen, maar de zool van de schoen is gemaakt van gerecyclede kauwgom die van de straat is geschraapt.

Van afval naar grondstof

De schoen is bedacht door de Engelse Anna Bullus die altijd al een fascinatie had voor plastic en recycling. Op en dag besloot ze elk stukje zwerfvuil dat ze op straat tegenkwam mee te nemen om te kijken wat je ervan kan maken. Zo ook een stukje kauwgom. Daarbij kon ze echter niet meteen een manier vinden om het herbruikbaar te maken en zo ontstond het plan om er een tweede leven voor te bedenken. Inmiddels heeft ze een techniek ontwikkelt waarmee je kauwgom kunt veranderen in rubbermateriaal en dus in een nieuwe grondstof. En daar kun je weer schoenzolen van maken.

Creatieve aanpak van kauwgomprobleem

De schoen maakt bewoners van Amsterdam op een creatieve manier bewust van het kauwgomprobleem in de stad. Het is inderdaad een wonderlijk idee: lopen op het afval waar je eerst intrapte. Mooier zou het zijn als de straten schoon waren natuurlijk, maar tot die tijd is de kauwgomschoen een vrolijk alternatief. Want zeg nou zelf: wie wil deze kauwgom nou niet onder zijn schoen?

Echt goedkoop zijn de gympen niet: de schoenen kosten ongeveer 190 euro en zijn vanaf eind juni te koop bij warenhuis Hudson’s Bay in Amsterdam en via de website van Gumshoe.