Skip to: DIY: 4 makkelijke kledingreparaties

Zootje Geregeld website

Springt er opeens een knoop van dat ene leuke vestje? Of is het elastiek van je lievelingsbroek niet meer zo elastisch? Geen paniek, je hoeft ze niet gelijk weg te gooien. Vaak kun je een kapot kledingstuk nog prima zelf repareren!  In het eerste artikel van de reeks ‘Repareren kun je leren’ ontdek je hoe je zelf een aantal makkelijke kledingreparaties kunt doen.

1. Knoop aanzetten

Die ene losgesprongen knoop heb je zo weer aan je kledingstuk gezet. Wat je daarvoor nodig hebt: een knoop, middelgrote naald, bijpassend garen en een schaar. Knip een stuk van ong. 35 cm af van het garen, haal de draad door de naald en maak onderaan de draad een knoopje. Steek de naald van onder naar boven door het plekje waar de knoop zat. Trek het garen verder door totdat het knoopje van de draad vastzit en steek een paar keer heen en weer. Haal de naald door het gat van de knoop en steek ‘m door het andere gat van de knoop weer naar beneden. Herhaal dit een aantal keer, zodat de knoop echt goed vastzit. Hecht af door de naald aan de binnenkant een aantal keer horizontaal door de stof te steken.

knoop aanzetten

Tip: je kunt eventueel een lucifer plaatsen op de plek waar de knoop komt. Door de lucifer ‘mee te naaien’ bewaar je afstand tussen knoop en stof. Vergeet de lucifer vervolgens niet weg te halen 😉

2. Van lange mouwen korte mouwen maken

Zijn de mouwen van je kledingstuk eigenlijk net iets te kort? Of zit er een gat aan het uiteinde van je mouw? Dan kun je de mouwen ook wat korter knippen. Zo creëer je een ‘nieuw’ shirt in je kledingkast! Je hebt hiervoor nodig: spelden, naald, garen, een schaar en eventueel een naaimachine. Bekijk eerst hoe kort je de mouwen wilt hebben. Zorg dat je 2,5 cm extra rekent voor de zoom en knip de rest van de mouwen af. Vouw de zoom eerst 1,25 cm naar binnen en vervolgens nog een keer 1,25 cm. Speld het vast en naai de zoom met de hand of naaimachine op ong. 1 cm vanaf de vouwrand van de zoom.

meisje achter naaimachine

3. Elastiek vervangen

Het elastiek in een broek of rokje plaatsen of vervangen is zo gebeurd. Dit heb je ervoor nodig: een tornmesje, elastiek, kleine veiligheidsspelden, naald en draad. Torn de zoom (het kanaaltje) een klein stukje los, knip eventueel het oude elastiek doormidden en haal het eruit. Zet aan het ene uiteinde van het nieuwe elastiek een veiligheidsspeld en knoop het andere uiteinde vast aan iets wat niet door het kanaaltje past (bijv. een knoop). Zo voorkom je dat het uiteinde naar binnen schiet. Steek het uiteinde met de veiligheidsspeld in het kanaaltje. Rimpel de stof op en trek het uiteinde met de veiligheidsspeld telkens een stukje verder. Leg tot slot een knoop in beide uiteinden of naai ze aan elkaar vast.

4. Een naad dichtnaaien aan de binnenkant

Is er een naadje van je kledingstuk open gesprongen? Als je er aan de binnenkant goed bij kunt (zoals een t-shirt met gaatje onder de oksel), dan kun je die makkelijk weer dichtnaaien. Je hebt hiervoor nodig: spelden, naald, bijpassende garen, een schaar en eventueel een naaimachine. Keer je kledingstuk binnenstebuiten en zet met de spelden de naad die open is gegaan weer op elkaar. Naai vervolgens de naad dicht met de hand of met een naaimachine. Klaar is kees!

meisje repareert kleding met naaimachine

Sommige kledingreparaties zijn te ingewikkeld om zelf op te pakken. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je je kleding en schoenen natuurlijk ook naar een kleermaker brengen. Welke kledingreparaties heb jij wel eens zelf gedaan? Deel jouw tips en ervaringen op de Facebook pagina van Zootje Geregeld.