Skip to: DIY vliegengordijn: wat is dit ge-waste?

Zootje Geregeld website

Upcycle, recycle en verjaag vliegen! Heb jij met dit mooie weer ook zo’n last van vliegen? Maak je eigen vliegengordijn! Verzamel zo veel mogelijk plastic doppen en plastic flessen. Waarschijnlijk duurt het wel even voor je genoeg doppen en flessen bij elkaar hebt. Vraag dan rond bij je buren en vrienden. Of je gaat even zwerfvuil rapen, dan krijg je waarschijnlijk snel genoeg voldoende materiaal bij elkaar voor een kleurig gordijn. En je helpt ook nog eens de straat schoon te houden.

#DIY

Met een scherp mes maak je in de doppen een klein gaatje. Uit de plastic flessen snijd je rondjes of andere vormen. Ook daar maak je een gaatje in, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Als je wilt, kun je de flessen eerst nog in een leuke kleur schilderen en daarna gaan snijden. Wat stukken touw erbij en rijgen maar! Het onderste dopje zet je met een knoop vast. Je kunt de draden vastmaken aan een oude gordijnrail of aan een houten latje dat je boven je deur vastmaakt.

Zwerfvuil

zwerfvuil vliegengordijn

Behalve met plastic doppen en flessen, kun je van wel meer materiaal een vliegengordijn maken. Bijvoorbeeld met metalen dopjes van bierflesjes. Of van allerlei zwerfvuil. Deze doppen en kleine plastic objecten zijn verzameld door Judith Ernst. De materialen werden door haar en kinderen uit de wijk in één maand tijd verzameld voor het community art project Thuisbasis Poelenburg.

Aan de slag

In het filmpje hieronder zie je hoe je van alleen plastic flesjes, wat verf en een nietmachine een vliegengordijn (en ook guirlande) maakt:

CC foto: Blijmetkleur en Thuisbasis Poelenburg