Skip to: Zelf compost maken, hoe doe je dat?

Zootje Geregeld website

Gooi jij je groente-, fruit en tuinafval (gft) altijd weg in de groene bak? Je kunt er ook compost van maken! Zo bespaar je energie en verklein je je afvalberg. Bovendien is compost een goede bodemverbeteraar voor de tuin. Benieuwd hoe je zelf composteert? Hieronder delen we tips voor het maken van je eigen composthoop.

compost maken met bladeren

Verschillende compostsystemen

Als je aan de slag gaat met je eigen composthoop, dan is het goed om eerst na te denken over het type systeem dat je wilt gebruiken. Als je een grote tuin hebt kun je kiezen voor een vrij liggende composthoop. Deze moet minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang zijn. Je kunt de composthoop los op de grond beginnen, maar je kunt ook zelf een bak maken van bijvoorbeeld hout, gaas of takken. De bodem kun je het beste afdekken met bijvoorbeeld tegels. Zo weet je waar de composthoop eindigt als je compost afgraaft.

Als jouw tuin niet zo groot is, kies dan voor een gesloten plastic of houten compostvat. Heb je geen tuin maar wel een eigen balkon? Dan kun je jouw keukenafval composteren met bijvoorbeeld een wormenbak of composteertrommel .

wormenkrukje van hout

Tips voor een goede composthoop

Compost is als het ware het eindproduct dat ontstaat na een rottingsproces: schimmels, bacteriën, en andere bodemorganismen zetten gft-afval om in compost met behulp van zuurstof. Handige ‘beestjes’ dus! Als je verkeerd composteert, dan vindt er rotting plaats zonder zuurstof. Hierdoor kunnen er schadelijke broeikasgassen ontstaan. Met onderstaande tips voorkom je ongewenste gassen en stank:

  • Doorlucht je composthoop door ongeveer elke zes weken de composthoop helemaal ondersteboven te keren. Zo versnel je het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kan dit niet.
  • Hoe meer variatie in materiaal op de composthoop, hoe beter. Zorg daarom voor een mix aan vochtig en droog materiaal, grof en fijn, slap en stevig, stikstofrijk (gras, tuinafval, mest) en koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, boombladeren). Als je veel tuinafval hebt kun je dit het beste in porties op de composthoop leggen.
  • Denk goed na over de plek van je composthoop. Plaats de composthoop bij voorkeur op een half beschutte plek, bijvoorbeeld onder een boom. Zo zorg je dat dat de composthoop niet te droog of juist te nat wordt. Bij te veel regen kan namelijk een tekort aan lucht ontstaan of spoelen de voedingsstoffen uit.
compost in handen

Wel of niet op de composthoop?

In de composthoop zijn de vochtigheid en temperatuur lager dan in een professionele composteerinrichting. Daarom mag niet alles wat in je gft-bak kan, ook op je eigen composthoop. Kattenbakkorrels, papier, botjes en visgraten mogen bijvoorbeeld niet bij de composthoop. Eierschalen, koffiedik en rauwe groenteschillen wél. Twijfel je of iets geschikt is voor je eigen composthoop? Op Milieu Centraal vind je een handig overzicht met wat wel en niet op de composthoop mag.

groente- en fruit afval

Heb jij een eigen composthoop in je tuin? Of een wormenbak op je balkon? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Op de Facebookpagina van Zootje Geregeld kun je jouw ideeën en tips delen!