Skip to: Kweek je eigen planten van groenteafval

Zootje Geregeld website

Planten hebben heel wat moois te bieden. We gebruiken ze als versiering in ons huis, maar plukken er letterlijk ook de vruchten van. Wist je dat je van ‘oude’ vruchten en groenten, zoals de stronk van bleekselderij of een avocadopit, nieuwe plantjes kunt kweken?

Zaadjes van groenten planten

Zelf plantjes kweken uit (snij)afval van groenten klinkt misschien tijdrovend en lastig, maar dit artikel van hetkanWEL laat zien dat het best eenvoudig is. Zo kun je de (gedroogde) zaadjes uit tomaten, paprika en courgette gebruiken om nieuwe plantjes uit te laten groeien. Tip: gebruik hiervoor bijvoorbeeld kweekpotjes gemaakt van wc-rollen. Plaats de zaadjes in de aarde en na verloop van tijd komen er nieuwe plantjes op. Bij knoflook kun je zelfs een heel teentje in de aarde stoppen: na een paar maanden verschijnt er een knoflookplantje en kun je je eigen knoflook oogsten.

tomatenplantjes in kweekpotjes

Kweek je eigen avocadoboom

Ook de pit van een avocado hoeft niet regelrecht bij het gft te verdwijnen. Wat dacht je van een eigen avocadoboom in je moestuin? Maak de pit van een avocado schoon, steek vier tandenstokers in de pit en leg de pit voor de helft in een glas water. Binnen een paar weken zullen er wortels uit de pit groeien. Geduld is hier wel een schone zaak: het kan soms nog jaren duren voordat de boom uiteindelijk vruchten gaat dragen. Aardappelplantjes kweek je op vergelijkbare wijze, het gaat alleen wat sneller. Gebruik hiervoor een oude halve aardappel en leg de gesneden helft deels in het water. De mini-plantjes die hieruit groeien kun je vervolgens in je moestuin plaatsen.

avocadopit ontkiemt in glas water tot avocadoboom

Sla laten groeien op water

Wist je dat je de bladeren en stengels van afgeknipte sla en bleekselderij weer kan laten aangroeien? Dit doe je door het onderste gedeelte van de stronk af te snijden en in een schaal met water te leggen. Na een tijdje ontstaan nieuwe bladeren en wortels, en kun je de stronk in de aarde zetten.

stronk van sla en bleekselderij groeien in glas water

Heb je zelf al genoeg planten in je huis en moestuin staan? Dan kun je je gekweekte plantjes natuurlijk ook cadeau geven.

Meer weten over het kweken van verschillende (groente-)plantjes? Check de video hieronder.