Skip to: Doe mee aan de Week Zonder Afval

Zootje Geregeld website

Doe jij ook mee aan de Week Zonder Afval? Van 7 t/m 13 september geeft Milieu Centraal elke dag een andere tip om afval te besparen. Zo maken we met z’n allen de afvalberg een flink stuk kleiner. En dat is nodig, want we gooien jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon weg! Ontdek hieronder aan welke acties jij in deze week mee kunt doen.

Leuke acties in kringloopwinkels

In verschillende kringloopwinkels en tweedehands winkeltjes zijn tijdens de Week Zonder Afval acties. Zo kunnen kinderen bij de vestigingen van kringloopwinkel Aktief meedoen aan een leuke wedstrijd. De kringloopwinkel daagt kinderen uit om een tijdmachine of robot van afval te maken. Heb je thuis geen interessant afval liggen? Dan kun je ook materiaal gebruiken van een van de winkels van Aktief. Ontdek op de website van AlleKringloopwinkels welke leuke win- en kortingsacties er nog meer zijn in andere kringloopwinkels tijdens de Week Zonder Afval.

weggeefhoek met oude spullen

Doenkies: acties voor het goede doel

De app Doenkies beloont jou tijdens de Week Zonder Afval voor je afvalvrije keuzes. Download de app en laat met een foto in de Doenkies app zien dat je bijvoorbeeld tweedehands koopt, je eigen waterflesje meeneemt, een brievenbussticker plakt of kapotte spullen laat repareren. Daarmee verdien je Doenkies punten die je vervolgens kunt inzetten voor Verspillingsvrije Soep (in voedselpakketten) voor het Rode Kruis Amsterdam. Bovendien draag je hiermee bij aan het verkleinen van de afvalberg, want de soep uit het voedselpakket is gemaakt van een overschot aan groenten!

waterfles hervulbaar Milieu Centraal

Zero Waste shoppen

Wist je dat een Nederlander dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen opent? Dat zorgt voor een hoop afval. Gelukkig kun je ook met je eigen herbruikbare verpakking op pad. Die kun je bijvoorbeeld scoren bij de Zero Waste Shop Bag-again. Tijdens de Week Zonder Afval ontvang je 10% korting op alle artikelen in de webshop met de kortingscode: wza2020 (minimale besteding is €10).

Benieuwd bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakje of zakje? Op zaterdag 12 september laat Zero Waste Nederland jou zien waar je verpakkingsvrij kunt shoppen. Op 26 locaties in heel Nederland vinden wandeltours plaats. Met een lokale Zero Waste Hero ga je op pad om alle verpakkingsvrije plekken te ontdekken bij jou in de buurt. Wil jij ook mee op pad? Check op de website van Zero Waste Nederland in welke steden nog plekjes vrij zijn. De groepjes zijn klein vanwege Corona-maatregelen, dus vol is vol.

katoenen broodzak

Leer repareren in Repair Cafés

Nederlanders nemen jaarlijks afscheid van miljoenen kapotte apparaten, terwijl je veel spullen een tweede leven kunt geven door ze te repareren. Heb jij thuis nog kapotte apparaten liggen? Breng dan een bezoek aan het Repair Café bij jou in de buurt en leer hoe je zelf spullen en apparaten kunt repareren. Let op: vanwege corona zijn nog niet alle Repair Cafés weer open. Neem daarom vooraf contact op met de organisator.

Repair Cafe

Doe jij ook mee aan de Week Zonder Afval? Meld je dan aan voor het Facebook event, deel jouw acties via #weekzonderafval en doe mee aan de acties van Doenkies! Meer weten over de Week Zonder Afval? Check weekzonderafval.nl

logo week zonder afval