Skip to: Doe mee met de eerste plogging vierdaagse!

Zootje Geregeld website

Zwerfafval rapen tijdens het hardlopen, ‘plogging’ heet het. Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord sinds de trend uit Zweden is overgewaaid. Het woord is een mengelmoes van het Zweedse ‘plocka up’ – oprapen – en jogging. Over de hele wereld schieten de plogging-activiteiten als paddenstoelen uit de grond en plaatsen mensen foto’s van hun volle vuilniszakken op sociale media. Ook in Nederland is de plogging-koorts inmiddels uitgebroken. Op 31 augustus start zelfs de eerste officiële plogging vierdaagse!

Plogging vierdaagse in West-Breda

De plogging vierdaagse is een idee van leefstijlcoach en Atletiekunie hardlooptrainer Ron Bekker van Runnerscafe Breda. Bekker raakte gegrepen door het nieuwe fenomeen en organiseerde eerst wat kleine plogging-activiteiten. Maar de belangstelling bleek zo groot en de deelnemers waren zo enthousiast, dat hij besloot het groter aan te pakken: hij zocht contact met de ANWB en inmiddels is de eerste plogging vierdaagse een feit. Vrijdag 31 augustus is het startsein in West-Breda en Ron is daar best trots op: “Ik vind het belangrijk om aan de wereld te laten zien wat je zelf kunt doen tegen rondslingerend afval. Zo creëer je bewustwording en dat is hard nodig.”

Afval rond lege afvalbakken: onbegrijpelijk

Wat hoopt Ron met zijn nieuwe actie te bereiken? “Het mooiste zou zijn als we hierdoor straks helemaal geen afval meer op straat gooien, maar helaas doen veel mensen dat nog wel. Vooral rond afvalbakken. En het gekke is, die afvalbakken zijn vaak niet eens vol! Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen hun zooi zomaar uit hun hand laten vallen op straat. Het is een mentaliteit die ik niet begrijp. Thuis nemen we netjes de verantwoordelijkheid om afval te scheiden, te stofzuigen en schoon te maken, maar op straat gooien laten we het gewoon vallen. Terwijl de wereld eigenlijk ook ons ‘huis’ is. We mogen best wel wat netter op onze omgeving zijn.”

Toeterende automobilisten

Het leukste aan plogging is volgens Ron dat je er ontzettend blij van wordt: “Het idee dat je de wereld een stukje schoner achterlaat geeft een heel vrolijke energie.” Hij lacht: “Wat me verbaasde is dat je er ook een beetje hebberig van wordt, soms lijkt het net een wedstrijdje. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het maakt het ploggen nóg leuker. Wat me ook is opgevallen, zijn de positieve reacties uit de omgeving. Automobilisten toeteren naar ons en steken bemoedigend hun duim omhoog. En mensen op balkons of op terrassen bedanken je en roepen dat meer mensen dit zouden moeten doen. Dat geeft kracht.”

Meer spiergroepen dan bij klassiek hardlopen

Hoe zit het eigenlijk met blessures? Al dat hardlopen en steeds bukken, is dat wel goed voor je? Ron aarzelt geen seconde: “Het is juist heel goed voor je! Maar het is wel een andere manier van hardlopen: je zet kleinere passen, maakt vaker uitvalspassen, gebruikt je armen en knieën meer en je bukt natuurlijk veel. Daardoor gebruik je verschillende spiergroepen in de lijf, in tegenstelling tot bij het klassieke joggen waarbij je vooral je benen gebruikt. Ploggen is eigenlijk meer een gevarieerde fitnessoefening waarbij je je hele lijf gebruikt.”

Ettenleur, Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom

Vrijdag 31 augustus start de eerste dag van de plogging vierdaagse in Ettenleur. De dag daarna vindt het ploggen plaats in Breda. Ook Roosendaal en Bergen op Zoom staan op de agenda. Kijk voor het volledige programma op de website van de ANWB of op de Facebookpagina van Runnerscafé Breda.

Heel Holland plogt

Ron: “Ik heb een zwart-wit filmpje gemaakt waarin ik doe alsof we terugkijken op het jaar 2018 vanuit de toekomst. Gekscherend vertel ik het verhaal dat er in 2018 zoveel zwerfafval op de straten lag dat mensen het zelf gingen opruimen. In de video ga ik er vanuit dat zwerfafval uiteindelijk geen probleem meer is, maar vooralsnog is daar helaas geen sprake van. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat de overheid het maar moet oplossen, maar die tijd hebben we een beetje gehad denk ik. We kunnen zelf ook een stap zetten, daar ga ik in ieder geval voor. En laten we hopen dat straks heel Holland plogt!”

Aanmelden voor de plogging vierdaagse kan op de website van de ANWB.

cc foto: Ron Bekker