Skip to: Doe ook mee met World Cleanup Day

Zootje Geregeld website

Zaterdag 15 september is het World Cleanup Day. Miljoenen mensen wereldwijd halen die dag troep van de stranden, bossen, rivieren en straten. Help jij ook een handje mee? Je kunt je aansluiten bij één van de ruim 200 opruiminitiatieven in Nederland. Of je begint een eigen schoonmaakteam met buren, familie, vrienden of collega’s. In je eentje opruimen kan natuurlijk ook!

Data

Opruimen staat centraal tijdens World Cleanup Day. Maar het gaat ook om data: er is nu nog te weinig informatie over hoeveel en welk zwerfafval waar ligt. Hoe meer hierover bekend is, hoe beter het aangepakt kan worden. Daarom is er een app ontwikkeld: Litterati. Met deze app scan je het afval dat je vindt en je zet er informatie bij, zoals van welk het materiaal is. In de app staan al allemaal tags waaruit je kunt kiezen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Plastic soep

Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis. Het heeft op land en in water heeft negatieve effecten op de natuur, dier en mens: het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Het probleem beperkt zich niet alleen tot onze eigen omgeving: afval kan via onze stranden, rivieren of de wind in zee belanden en ook daar voor vervuiling zorgen. Alom bekend is het drijvende plastic in oceanen. Grote zeedieren (zeevogels, vissen en andere zeedieren) kunnen afval aanzien voor voedsel. Hun maag raakt verstopt met het onverteerbare spul, waardoor ze uiteindelijk verhongeren. Dieren raken ook verstrikt in grote stukken plastic en ander afval, waardoor ze zich ernstig verwonden of zelfs doodgaan. Kleine plasticdeeltjes worden opgenomen in het lichaam van bijvoorbeeld mosselen en vis en komen op die manier in de voedselketen terecht. Redenen genoeg om in beweging te komen tegen zwerfafval!

Meer over World Cleanup Day

Meer lezen over de World Cleanup Day? Op nudge.nl vind je alle informatie erover.
Meer kijken over World Cleanup Day? Check dit filmpje: