Skip to: Doppen sparen voor het goede doel

Zootje Geregeld website

Veel Zootje Geregeld-volgers doen het al: doppen inzamelen voor het goede doel. Gooi ze niet weg, want per kilo zijn ze geld waard. Zo worden ze ook nog eens gerecycled. 

Plastic doppen recyclen

Recyclingbedrijven geven geld voor doppen van hard plastic, die vrij zijn van andere materialen zoals karton. Je kunt denken aan doppen van zuivelpakken, frisdrankflessen of pindakaasdeksels. De doppen worden op allerlei verschillende plekken in het land ingezameld: bij buurtcentra, bedrijven, kinderboerderijen, milieustraten en zelfs bij particulieren thuis. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.

Doppen voor Geleidehonden

Misschien wel de bekendste actie is doppen sparen voor KNGF Geleidehonden. Deze organisatie streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen met een beperking een fijner leven te geven met een speciaal opgeleide hond. De inleverpunten voor de doppen en meer info over de actie vind je hier.

Daarnaast is er de Dopjesactie Nederland, opgezet door Anouk en Fred, ook voor geleidehonden. Anouk verloor in 2010 haar gezichtsvermogen en is onafscheidelijk van haar geleidehond en maatje Maarten. Anouk besefte zich hoeveel tijd, training en geld er nodig is om een hond op te leiden en startte daarom de Dopjesactie. Naast plastic doppen zamelen ze ook metalen dopjes en kroonkurken in. Inmiddels zijn er al aardig wat inzamelpunten voor de Dopjesactie door het land. Meer info vind je op hun website. 

1 kilo doppen = 1 warme maaltijd voor een kind in armoede

Ook de organisatie ChildsLife zamelt plastic dopjes in. Voor deze dopjes krijgt ChildsLife een vergoeding, waarmee ten minste 1 warme maaltijd per dag gegeven wordt aan kinderen die leven in extreme armoede. Deze maaltijd is erg belangrijk voor de gezondheid, ontwikkeling en school prestaties van kinderen. Meer info over de actie vind je hier.

Welk goed doel steun jij met dopjes?

Er zijn door het hele land nog meer goede doelen om te steunen met je gespaarde dopjes. Zo zamelde de 11-jarige Tara vorig jaar miljoenen dopjes in voor Kika. Welke actie ken jij bij jou in de buurt?