Skip to: Duurzame festival tips

Zootje Geregeld website

Het festivalseizoen is in volle gang. In de zomer kun je, als je wilt, elk weekend wel ergens naar een festival. Feest je ook ergens mee? Met deze tips heeft de natuur minder last en geniet jij van een schoon festival.

Afval

Het grootste milieuprobleem bij festivals is afval. Peuken, bekers en bakjes van duizenden bezoekers veroorzaken in korte tijd heel veel afval. Om hier iets aan te doen, ondertekenden acht grote Nederlandse festivalorganisatoren in 2015 al de ‘Green Deal Afvalvrije Festivals’. Duurzaamheid is nu op festivals niet meer weg te denken. Festivals proberen afval waar mogelijk te beperken en wat overblijft te recyclen. Je kunt zelf ook een steentje bijdragen aan een schoon festival. Gooi al je afval in de juiste afvalbak, ook het kleine spul zoals sigarettenpeuken en kauwgom. Steeds meer festivals gebruiken herbruikbare bekers die je inlevert bij de bar waar ze omgespoeld worden en opnieuw gebruikt. Zijn er wegwerp bekers, gooi die dan in de afvalbakken. En vergeet niet je tent weer mee naar huis te nemen. Ga je die niet nog een keer gebruiken, verkoop ‘m dan of geef ‘m aan iemand anders.

Festival outfit

Natuurlijk wil je er op het festival leuk uitzien. Je hoeft geen nieuwe outfit te kopen speciaal voor het festival.  Kijk eerst wat je nog in de kast hebt hangen en wat je kunt combineren. Hangt er niets geschikts? Ga dan voor een vintage look: koop tweedehands kleding en kijk of je wat kunt ruilen of lenen. Kijk hier voor meer tips over duurzame kleding.

Groen vervoer

Reis milieuvriendelijk naar het festival en kies voor duurzaam vervoer. Voorkom fileleed en overvolle parkeerplaatsen en pak de trein, dat is altijd een milieuvriendelijke keuze. Sommige festivals bieden korting in samenwerking met vervoersbedrijven of laten pendelbussen rijden; vervoertips staan meestal op de festivalwebsite. Woon je niet zo ver? Dan is het allerbeste natuurlijk om te fietsen. Ga je toch met de auto? Zorg dan dat er zoveel mogelijk mensen meerijden.