Skip to: Elisah Pals koopt al 5 jaar niets nieuws

Zootje Geregeld website

Een leven zonder afval: kun jij het je voorstellen? Elisah Pals van Zero Waste Nederland leeft bijna zero waste en heeft al vijf jaar lang niets nieuws gekocht. Hoe doet ze dat? En welke tips en tricks heeft ze? Met de Week Zonder Afval in het vooruitzicht – van 30 mei t/m 5 juni 2022 – vroegen we haar het hemd van het lijf.

elisah pals

Hoe is Zero Waste Nederland ontstaan?

“In 2015 ben ik begonnen met zelf zero waste te leven en in januari 2016 vond ik mijn afvalbak leeg genoeg: ik ben nu bijna zero waste. Aan het begin was ik nog niet zo bezig met het overtuigen van anderen, maar dat veranderde toen wij in 2018 in Colombia waren. We zouden naar een heel idyllisch strandje gaan, maar eenmaal aangekomen lag het vol met plastic. Toen besefte ik ook: in mijn eentje kan ik niet genoeg doen, de schaal moet veel groter. Daarom ben ik na terugkomst Zero Waste Nederland gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een platform met duizenden mensen.”

Betekent dat dat je helemaal geen afval meer hebt?

“Nee, bepaald afval is echt lastig te vermijden: zoals medicijnverpakkingen, pleisters of haar. Het enige wat ik wel bewust in plastic koop zijn vegaburgers, omdat ik weet dat de impact in het product zit en niet in de plastic verpakking. Maar dan nog probeer ik zo min mogelijk verpakkingen mijn huis binnen te laten komen. Aan het einde van de maand heb ik een heel klein zakje restafval.”

vrouw plakt zero waste sticker op ruit
Met de raamsticker van Zero Waste Nederland zie je waar je terecht kunt met herbruikbare zakken, bakjes en bekers.

Je hebt de afgelopen 5 jaar niets nieuws gekocht: waarom niet?

“Inderdaad niks nieuws, maar wel tweedehands spullen. Om een paar redenen: eigenlijk bedacht ik me al vrij snel dat alles wat je nieuw koopt niet zero waste kan zijn, want alles komt met een verpakking, doos of kaartje. En alles wat je nieuw koopt wordt ook ooit afval: het verslijt, gaat stuk of wordt weggegooid. Daarnaast is mijn huis niet oneindig groot, dus als ik iets nieuws koop moet ik ook iets anders weggooien. En ik vind het leuk om te doen: ik geniet ervan om leuke dingen te vinden in de kringloop. En dan hebben we het nog niet eens over het financiële voordeel.”

“Alles wat je nieuw koopt wordt ook ooit afval.”

Hoe doe je dit bijvoorbeeld als je een cadeau wilt geven voor iemands verjaardag?

“Anderen weten dat ze niks nieuws krijgen. Als ik onzeker ben of ze een tweedehands cadeau op prijs stellen, dan check ik dat even. Als ze een cadeau krijgen en ze gebruiken het niet, is het ook zonde. Wat ik graag geef zijn producten die op kunnen: zoals een fles wijn, streekproduct, zelfgebakken taart of belevenis. Uiteindelijk is de ontvanger het gelukkigst met iets wat jij met aandacht geeft. Dat vind ik veel meer zeggen dan een nieuw cadeau. Veel van mijn vrienden hebben kinderen, dus dan koop ik in de kringloopwinkel leesboeken of houten speelgoed. Dingen die lang mooi blijven en een bepaalde degelijkheid hebben.”

Zero Waste Nederland is ook partner van de Week Zonder Afval, wat gaan jullie precies doen?

“Tijdens de Week Zonder Afval gaan we wandeltours doen, dat hebben we vorig jaar ook gedaan in september en oktober. We nemen mensen mee op pad om te kijken waar je verpakkingsvrije boodschappen kunt doen. Je leert van een expert die bekend is bij jou in de stad of in de buurt waar je allemaal heen kunt gaan.”

mensen op straat volgen de zero waste tour

Welke tips heb je voor beginners?

“Begin makkelijk: kijk niet gelijk naar de moeilijke dingen in je prullenbak waarvan je geen idee hebt hoe je die zou kunnen voorkomen. Kijk eerst naar de grote volumes en wat makkelijk is voor jou om te veranderen. Een van de makkelijkste dingen is een nee-nee-sticker op je brievenbus te plakken. Dan krijg je minder foldermateriaal binnen én is er minder verleiding om spullen te kopen die je niet nodig hebt. Ook heb ik vrij snel de switch gemaakt van het doen van mijn weekboodschappen in de supermarkt naar de markt, omdat je op de markt eigenlijk veel meer los kunt kopen met je eigen verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan champignons, taugé of snoeptomaatjes.”

“Kijk eerst naar de grote volumes en wat makkelijk is voor jou om te veranderen.”

Meer weten over Zero Waste Nederland? Check de website of volg Zero Waste Nederland via Instagram of Facebook. Op LinkedIn schrijft Elisah meer persoonlijke verhalen die wat breder gaan over duurzaamheid en maatschappelijke issues.