Skip to: Glas is eindeloos

Zootje Geregeld website

Nederlanders weten de glasbak goed te vinden: 84% van de glazen verpakkingen komen terug voor recycling. Wat gebeurt er daarna met het glas? Zootje Geregeld ging op onderzoek bij Maltha Glasrecycling. Bianca Lambrechts, manager sales & sourcing: “al het verpakkingsglas, dus ook deorollers, parfumflesjes oftewel glas uit de badkamer, mag allemaal in de glasbak. Die komen alleen amper bij ons terecht. Zonde! Gooi het in de glasbak, dan kan het oneindig hergebruikt worden”.

Uit de glasbak, in de fabriek

Het glas dat Nederlanders naar de glasbak brengen, gaat met vuilniswagens naar Maltha in het Noord Brabantse Heijningen. Als het bakken waren met doorzichtig glas en groen glas blijven de verschillende kleuren glas de hele reis gescheiden. Groen bij groen, wit bij wit, bruin bij bruin. De fabriek is uitgerust met optische sortering. “Als er in het witte glas hier en daar nog gekleurd glas zit, kunnen we dat er met optische sortering uithalen. Komt het glas gemengd hier binnen zoals uit de grote steden in Nederland, dan doen we dat niet meer. Het kan wel maar kost teveel geld. Dan gaat het als bonte partij naar onze afnemers. Onze afnemers zijn glasfabrieken, zij maken nieuw glas met onze scherven”, aldus Bianca Lambrechts.

Bianca Lambrechts Maltha

Stofzuiger

Naast de fabriek ligt een hele bult glinsterende glasscherven. Bianca vertelt: “Dat is het eindproduct. Dit gaat op boten naar de glasfabrieken. Het glas dat bij ons binnenkomt, gaat eerst door de breker. Deze, de naam zegt het al, breekt het glas in grove stukken. De stukken glas vallen daarna door een zeef. Dan gaat het allemaal in een langzaam ronddraaiende droger. De hete lucht droogt de restjes pindakaas, saus enz. in en zuigt dat als stof af. Na de droger wordt materiaal als plastic, etiketten, rietjes, kurken eruit gezogen. Metalen halen we er uit met een magneet. Een volgende halte is de optische sortering. Deze checkt de scherven op lichtdoorlatendheid en schiet scherven van aardewerk, porselein en keramiek eruit. Dat is namelijk geen glas en hoort er niet bij. De optische scanner kunnen we ook laten checken op kleur, hittebestendigheid (vuurvaste ovenschalen) en loodhoudend glas (kristallen glazen en vazen). Wat wel jammer is, is dat bij alles wat de machine eruit schiet er ook altijd wat ‘goede’ scherven meegaan. In het hele proces verliezen wij zo’n 5% goed glas.”

Hoeveel energie bespaart glas recycling?

Bianca: “Iedere 10% scherven bespaart 2 à 3% energie. Voor het smelten van glasscherven is een lagere temperatuur nodig dan voor zand en soda. Gemiddeld genomen bestaan glazen verpakkingen nu voor meer dan 70% en soms wel meer dan 80% uit gerecycled glas en de rest is zand en soda.”

Wel/niet in de glasbak

“In de glasbak mag alleen verpakkingsglas. Hittebestendig glas zoals een ovenschaal of theeglas smelt niet in de ovens van de glasfabrieken. De scherfjes die vervolgens in het nieuwe glas komen, verzwakken dat glas. Bij het kristallen wijnglas speelt een andere reden: dit heeft een hoog loodgehalte en bij export van glas naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn daar restricties aan gesteld maar het heeft geen invloed op de kwaliteit van het glas. Het is eigenlijk heel simpel: alleen verpakkingsglas, dus lege flessen en potten, mogen in de glasbak.

Met of zonder dop?

Om het consumenten gemakkelijker te maken, mag de lege pot met deksel en al in de glasbak. Maltha haalt de deksels en doppen er weer uit. Metalen deksels leveren geld op in de metaalrecycling. Plastic deksels zijn te vervuild en moeten verbrand worden. Maltha krijgt de potten en flessen het liefst ‘schudleeg en schraapschoon’ binnen, maar omspoelen hoeft niet: eventuele restantjes zuigt de gigantische droger er wel uit.

Glas recycling

Tuinkabouter

Heb je nog een laatste tip voor onze lezers? Bianca: “Wij komen geregeld dingen tegen die niet bij het glas horen. Zoals tuinkabouters of jeneverkruiken. Hoewel dat overduidelijk geen glazen verpakking is, gooien mensen het toch in de glasbak. Zonde, want het kost extra werk om die er weer uit te halen en daarbij gaat ook nog eens een deel van het herbruikbare glas verloren. Wat we wel graag meer zouden zien, zijn glazen flesjes en potjes uit de badkamer. Wist je dat die ook gewoon in de glasbak mogen?”