Skip to: Het boek ‘Niks nieuws’ van Saskia Sampimon-Versneij staat boordevol handige tips voor een duurzamer leven

Zootje Geregeld website

Probeer je stapjes te zetten om duurzamer te leven? Saskia Sampimon-Versneij, oprichtster van het online lifestyle magazine en de Instagram-community @thegreenlist.nl, neemt je in haar boek ‘Niks nieuws’ aan de hand en laat je zien dat duurzamer leven geen huiswerk is, maar juist leuk kan zijn.

Foto’s: Angela de Vlaming

Saskia (1983) woont samen met man David en zoon Frank. Op Instagram (@thegreenlist.nl) deelt Saskia al een aantal jaar wat zij en haar gezin, met vallen en opstaan, doen om duurzamer te leven. Haar boek ‘Niks nieuws’ is een bundeling van alles wat ze heeft meegemaakt in haar duurzame reis.

Hoi Saskia! Jouw boek ‘Niks nieuws’ gaat over duurzamer leven. Hoe is jouw eigen duurzame reis begonnen?

“Ik ben vier jaar geleden begonnen met thegreenlist.nl omdat ik wilde onderzoeken hoe ik als gemiddeld persoon stappen kan nemen om duurzamer te leven. Door mijn werk als journalist en contentmaker was ik steeds vaker met het onderwerp bezig en ik schrok van de staat van de planeet. Tuurlijk wist ik wel dat klimaatverandering speelde, grondstoffen steeds schaarser werden en er milieuvervuiling was, maar de link met mijn eigen gedrag ontbrak. Ik kocht veel fast fashion kleding, at regelmatig vlees en stapte zonder vliegschaamte regelmatig het vliegtuig in. Ik kwam toen tot de ontdekking dat als iedereen op de wereld zou leven zoals ik, we ruim vier aardes per jaar nodig hebben. Dat moest veranderen, ik moest veranderen.

Aan de keukentafel heb ik toen thegreenlist.nl bedacht om mensen mee te nemen in mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzaam leven. Ik was nieuwsgierig wat er allemaal op mijn pad zou komen en wilde dat als een journalistiek project vastleggen: de ups én de downs.”

En nu is er een boek! Waar gaat ‘Niks nieuws’ over?

“In het boek heb ik alles vastgelegd wat ik in de afgelopen vier jaar heb geleerd. Ik noem het een ‘te gekke route naar een duurzamer leven’. Want zo ervaar ik mijn duurzame reis, die nog lang niet af is trouwens. Ik heb gekeken naar alles wat je tegenkomt in het gewone leven: spullen, kleding, cadeautjes, apparaten, schoonmaken voeding, vakanties en veel meer. De titel ‘Niks nieuws’ heeft een dubbele betekenis. Aan de ene kant gaat het over tweedehands, hergebruiken en alternatieven voor kopen. Aan de andere kant: wat ik in dit boek vertel, weten we natuurlijk allemaal al. We weten dat het niet goed gaat met de planeet, dat we te veel consumeren en er te weinig voor terugdoen.

Elk hoofdstuk in het boek heeft een vaste indeling. Ik probeer om op een toegankelijke manier uit te leggen wat er aan de hand is per lifestyle onderwerp, met behulp van cijfers en onderzoeken. Daarna vertel ik hoe het bij ons thuis gaat op dat vlak. Elk hoofdstuk eindigt met héél veel handige tips. Want met een Instagram-community van 25 duizend gelijkgestemden is er voor elk probleem wel een oplossing gevonden. Zo is het hopelijk een boek dat leuk is om languit op de bank te lezen, maar ook een boek dat je wil bewaren om het er af en toe nog eens bij te pakken.”

Waarom vond je het belangrijk om dit boek te schrijven?

“Ik heb in de afgelopen jaar superveel kennis verzameld. Hoe handig om dat hele proces te bundelen in een boek? Ik wil dat proces op een eerlijk manier vertellen. Dus laat ik ook zien dat het niet altijd goed gaat. Net als veel andere mensen, worstel ik ook met betere keuzes maken. Mijn boek is bedoeld voor mensen die willen, maar niet zo goed weten hoe. Het is een dik boek (320 pagina’s) maar er staat ook veel kleurenfotografie in. Het moet gewoon lekker lezen. Ik wil laten zien dat duurzaam leven geen huiswerk is, maar ook gewoon leuk kan zijn.”

Er is nog heel veel mogelijk om je voetafdruk op een aangename manier te verminderen.

Wat hoop je dat mensen opsteken van het boek?

“Ik hoop dat lezers geïnspireerd raken. Een duurzamer leven is niet geitenwollensokkerig. Er bestaat een beeld dat duurzaam leven betekent dat heel veel dingen niet meer mogen, je alles zelf moet maken en heel zuinig moet zijn. Maar er zijn echt nog heel veel opties! Tuurlijk, het boek heeft ook een serieuze kant. Dat moet wel, want je moet wel urgentie voelen om dingen anders te doen dan je gewend bent. Maar ik hoop vooral dat het mensen enthousiasmeert om ook aan de slag te gaan Er is nog heel veel mogelijk om je voetafdruk op een aangename manier te verminderen.”

Wat was voor jou de grootste verrassing in jouw duurzame reis?

“De eerste: je hebt veel minder nodig dan je denkt. Mijn eerste duurzame stap zette ik door te proberen mijn spullen vaker niet meer nieuw maar tweedehands te kopen. Maar in de kringloop vond ik zoveel toffe dingen dat ik in hetzelfde tempo door ging met shoppen. Duurzamer kopen is één ding, maar minstens net zo belangrijk is leren omgaan met minder. Als ik nu iets leuks zie, stel ik vaker de vraag: heb ik het écht nodig. Hoewel ik iets vaak wel leuk vind, is het antwoord meestal nee.

Een tweede inzicht was: als je iets nodig hebt, zijn er zoveel opties om het niet nieuw te kopen. We wilden een keer een appeltoetje maken met Kerstmis, maar hadden geen appelboor. We zijn toen bij onze piepkleine kringloop gaan kijken, en wat denk je? Je vindt het daar gewoon.

Mijn derde inzicht is dat als ik stress heb, ik niet-duurzaam gedrag ga vertonen. Dat blijft. Ik heb een baan, een gezin en een sociaal leven. Tijdens drukke perioden is het gewoon moeilijker. Daarom wil ik ook niet dat we elkaar allemaal de maat nemen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik hoop mensen te inspireren om dat iets bewuster te doen. Je kan alleen maar een betere versie worden van jezelf.”

Wat heb je voor tips voor mensen die duurzamer willen leven?

“Zoek jouw ding. Het is superbelangrijk dat je er plezier in hebt. Houd je van koken? Probeer dan eens vaker vegetarische recepten of koken met restjes. Ben je een reislustig type, ga ontdekken of je dichterbij huis ook avonturen kan beleven. Of ben je een buitenmens, misschien haal je wel veel plezier uit het vergroenen van je tuin of balkon. Voor mij begon het met tweedehands kleding. Dat ik leukere dingen vond, voor minder geld. En zo wilde ik steeds meer doen. Dus begin met iets kleins waar je warm van wordt.

Begin met iets kleins waar je warm van wordt.

Leg jezelf niet te veel op, want dan heb je er geen zin meer in. Alles met mate, dat is het beste. Dus in periodes dat het even niet gaat, niet denken ‘laat maar’. Je kunt het altijd weer oppakken.”

‘Niks nieuws’ kopen?

Niks nieuws is voor € 34,95 te koop in de webshop van thegreenlist.nl en bij meer dan honderd winkels in het land.

Bestel het boek in de webshop of bekijk alle verkooppunten.