Skip to: Jagen op zwerfafval met TrashUre Hunt

Zootje Geregeld website

Zwerfafval op het strand: het is voor veel mensen een doorn in het oog. Daarom zet TrashUre Hunt zich op een positieve en ludieke manier in om het strand te ontdoen van haar schatten (afval). Trek je sportschoenen aan, stroop je mouwen op en ga mee op zoek naar schatten die niet in de natuur thuishoren. In deze TrashTalk vertelt Ralph Groenheijde, oprichter van TrashUre Hunt, meer over dit mooie initiatief.

Ralph Groenheijde weegt afval op strand

Wat is TrashUre Hunt?

“TrashUre Hunt brengt milieuproblemen op een ludieke manier onder de aandacht. We organiseren verschillende activiteiten met groepen kinderen, tieners en volwassenen. Met z’n allen gaan we op jacht naar zwerfafval. Het eerste jaar hebben we in de zomer met 600 man 4700 kilo opgehaald. Inmiddels lopen we kilometers en komen we met een klein beetje zwerfafval terug. Het aantal kilo’s neemt elk jaar eigenlijk alleen maar af.”

“TrashUre Hunt is schatzoeken: laten we alsjeblieft zorgen dat we niks vinden.”

Hoe is TrashUre Hunt ontstaan?

“Het idee is ontstaan toen ik elf jaar geleden met mijn gezin in Costa Rica was. Mijn zoontje heeft daar op het strand drie maanden lang dopjes verzameld in plaats van schelpen. Toen dacht ik: waar zijn alle flesjes dan gebleven? Uiteindelijk hebben we van de dopjes een mooie zon gemozaïekt, er foto’s van gemaakt en opgeruimd. Zo is het idee voor TrashUre Hunt gaan rollen.”

kunstwerk van dopjes

Welke activiteiten organiseren jullie allemaal?

“Dat is ongelooflijk divers: van lezingen tot workshops. Maar we organiseren bijvoorbeeld ook TrashUre Art, waarbij van ‘niets’ ‘iets’ wordt gemaakt. Als we dit voor een bedrijf organiseren zie je opeens dat de medewerkers binnen een bedrijf allemaal verschillende kwaliteiten hebben. ‘Special powers’ noem ik dat. De een is de motivator, de ander de creatieveling, de ander de coördinator. Je kunt in groepsverband veel van elkaar leren en het zorgt voor meer verbintenis.”

Hoe maak je mensen enthousiast om mee te doen?

“Door mensen te motiveren en niet met een belerende vinger rond te lopen. Wij zeggen niet ‘zullen we samen gaan opruimen’, maar we noemen het trashure hunten, schatzoeken, heldenlevels verdienen en dieren redden. TrashUre Hunt is goed voor jou en voor de natuur. Zie het als een videogame: je lichaam is je controller, alles wat je kunt zien is je game area, alles wat niet in de natuur hoort zijn je schatten, door ze op te pakken red je dieren en word je fitter en sterker.”

“Ga lekker naar buiten en doe wat goeds voor de natuur.”

verzameld afval van het strand

Waar laat je al het verzamelde afval?

“De eerste jaren heb ik niks bewaard, ik had daar ook geen ruimte voor. Het eerste jaar dat we de Summer Challenge gingen doen – 6 jaar geleden – kregen we ruimte aangeboden op de boulevard om alles te sorteren. Toen zijn we ons museum van gevonden schatten begonnen. Dat moest op een gegeven moment weg en daarna kregen we onze hotspot op het strand van Scheveningen. Daar zijn we nu nog te vinden. Het begon met één pipo wagen en het bouwt nog steeds verder uit.”

blauwe pipo-wagen op het strand van TrashUre Hunt

Welke tips heb je voor de lezers?

“Ren je voordeur uit en ga TrashUre Hunten! Dit kan overal. Alles wat niet in de natuur hoort zijn je schatten. Voor bedrijfsuitjes en events kun je TrashUre hunt altijd opbellen. Daar hebben we een heel scala aan mensen voor klaarstaan. Geef het goede voorbeeld met een grote glimlach!”

Meer weten over TrashUre Hunt? Neem dan een kijkje op de website van TrashUre Hunt.

kunstwerk van peuken op het strand