Skip to: Trash Hack: je kunt meer met die zakjes silicakorrels dan je denkt

Zootje Geregeld website

Je kent ze wel, die kleine zakjes silicakorrels die vaak bij je nieuwe aankopen zitten. In de doos bij apparaten, tussen je nieuwe schoenen, in make-up verpakkingen of in pillenpotjes; allemaal om te zorgen dat je spullen droog blijven. En vrijwel altijd gooi je ze weg. Niet doen! Recyclen kan niet dus ze moeten het restafval, maar in huis kun je meer met die korrels dan je denkt. Zes hergebruiktips voor je zakjes silica gel.

Tip 1: Red je telefoon

Valt je telefoon in een plasje water of knoeit iemand water over je telefoon: zet het toestel dan snel uit, maak het zo droog mogelijk en doe hem in een luchtdicht zakje met zoveel mogelijk zakjes silicakorrels. De korrels onttrekken vocht uit je toestel, dus je telefoon is – mits hij niet al te nat was – de volgende dag weer bruikbaar. Mocht je geen silicakorrels hebben, dan werkt deze truc trouwens ook met een bakje rijst.

Tip 2: Vochtig zoutpotje

Last van vochtig zout waardoor je geen zout meer kunt strooien? Doe er een klein (dicht) zakje silicakorrels in en de volgende dag zijn alle korrels weer droog. Silicakorrels zijn niet gevaarlijk. Je moet ze natuurlijk niet eten, want je kunt er wel maag- en darmklachten van krijgen, maar giftig zijn ze niet. In een potje zout kunnen ze dus geen kwaad. Ook hier geldt: je kunt dit ook met een paar korrels rijst doen.

Tip 3: Chips conserveren

Chips in een geopende zak wordt sneller zacht door contact met de (vochtige) buitenlucht. Niet als je een zakje silicakorrels tegen de binnenkant van de chipszak plakt met een plakbandje. Dan blijven je chips lekker knapperig en vers. Ook handig voor op de camping!

Tip 4: Hou je foto’s langer goed

Als je foto’s in een oude schoenendoos bewaart, loop je het risico dat ze onder invloed van vochtig weer sneller vergaan. Stop een paar silicazakjes in je fotodoos en ze blijven langer goed. Check wel eens in de zoveel tijd of de korrels nog werken. Het is namelijk een tijdelijke oplossing.

Tip 5: Droge en frisse sporttas

Elke tas waar je stinkende schoenen, sokken, natte handdoeken en bezwete kleding in bewaart ruikt na verloop van tijd niet meer zo fris. Bewaar een paar zakjes silicakorrels in de tas en het scheelt al stukken. Heb je natte zwemkleding in je tas? Doe het in een luchtdicht zakje met een paar zakjes silicagel en het is binnen een paar uur droog.

Tip 6: Last van een beslagen autoruit?

Dit probleem speelt vooral in de winter: vocht in je auto. De silicakorrels onttrekken het vocht uit je auto waardoor je minder snel last hebt van beslagen ramen. Leg een paar zakjes op je dashboard en de problemen zijn een stuk minder!

Kijk alle tips nog een keer terug:

Heb jij nog een tip wat je met zakjes silicakorrels kunt doen? Deel hem dan op Facebook!

CC foto: pxhere.com