Skip to: Jouw oude mobiel is goud waard

Zootje Geregeld website

Volgens de Consumentenbond doen de meeste Nederlanders 2,5 jaar met hun mobiel, dan kopen ze een nieuwe. En de oude? Een deel gooit ze in de inleverbakken voor elektrische apparaten. Maar zo’n 3 miljoen smartphones liggen stof te vergaren in laden en kastjes. Zonde, want er zit goud en nog veel meer waardevolle materialen in die heel goed te recyclen zijn. Uit 1000 kilo telefoons kun je bijvoorbeeld 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina halen.

Hoe kun je je telefoon recyclen?

Er zijn heel veel inleverpunten voor mobiele telefoons. Bij de winkel waar je ‘m gekocht hebt, een milieustraat en veel bouwmarkten en supermarkten hebben ook inleverbakken. Op Wecycle vind je makkelijk een inleverbak bij jou in de buurt.

Hoe wordt je mobiel gerecycled?

Als je je afgedankte mobiel inlevert, buigt een expert zich erover om te kijken of hij nog functioneert. Zo ja, dan krijgt hij een opknapbeurt en wordt het toestel verkocht als refurbished smartphone. Een telefoon die niet meer goed werkt, of waarvan het niet de moeite is ‘m op te lappen worden gedemonteerd. De nog werkende onderdelen zoals de camera, speaker of batterij worden eruit gehaald. Die kunnen voor een ander apparaat gebruikt worden.

Verpulverd

Dan gaat de telefoon door een soort verpulveraar. Magneten trekken vervolgens de metalen onderdelen uit de onderdelenstroom op de lopende band. Die zitten vooral in de batterij, printplaat en simkaart, als mensen althans vergeten zijn om die eruit te halen. Ook al het plastic en rubber worden er dan uit gefilterd. Daarna worden de stukken metaal en plastic onder zeer hoge temperaturen omgesmolten tot nieuw materiaal.

Slakken

Op die manier kan bijna je hele telefoon worden hergebruikt, een klein restje niet. Van dat restje gaat een klein deel naar de stort, het meeste naar de verbrandingsoven. Door telefoonresten te verbranden wordt stroom opgewekt, of hitte voor de stadsverwarming. Na het verbranden blijft er een goedje over dat we ‘slakken’ noemen. Zelfs dat wordt weer gebruikt, namelijk in het asfalt van onze wegen.

Oude wordt nieuwe mobiel

De recyclefabriek maakt van je telefoon dus weer wat het ooit was: afzonderlijke materialen. Nadat de gerecyclede materialen uit de telefoonrecyclefabriek zijn verkocht, worden ze in andere fabrieken omgetoverd tot nieuwe producten. Er worden bijvoorbeeld nieuwe telefoons van gemaakt. Ook katalysators voor auto’s, halfgeleiders voor computerchips en sieraden worden gemaakt van gerecyclede telefoononderdelen. Ook Olympische medailles worden van gerecyclede telefoons gemaakt!

Wat doe jij?

Hoe lang doe jij met je telefoon? En wat doe jij ermee als hij stuk is? Laat je hem repareren, belandt hij in een la, lever je hem in voor recycling? Praat mee op Facebook.