Skip to: Leuke en handige zwerfafval apps

Zootje Geregeld website

Zwerfafval: het is voor veel mensen een grote ergernis. Gelukkig zijn er veel gedreven afvalhelden die regelmatig een ommetje maken om zwerfafval te rapen! Wil jij ook in actie komen? Met deze zwerfafval apps wordt het rapen van blikjes, verpakkingen en sigarettenfilters een stuk leuker.

HelemaalGroen

Het project HelemaalGroen begon met zeven deelnemers in een klein dorp in de Achterhoek. Inmiddels is het aantal deelnemers flink toegenomen en is er alleen al in 2021 meer dan 4.500 km schoongemaakt! De app van HelemaalGroen laat op een kaart zien waar jij zwerfvuil hebt geraapt. Ook de acties van anderen zijn zichtbaar op deze kaart. Zo kun je precies zien waar mensen zich al inzetten voor een schone omgeving.

Litterati

Met de app Litterati kun je een foto maken van het zwerfafval dat jij tegenkomt. Vervolgens plaats je een tag bij de foto en ruim je het zwerfafval op. Deze informatie wordt opgeslagen en verzameld in de app, waardoor bijvoorbeeld lokale overheden en bedrijven kunnen zien waar veel zwerfafval ligt. Ook kunnen producenten op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken.

Rubbiz

De zwerfafval app Rubbiz beloont jou voor het rapen van zwerfafval: zij maken namelijk geld over naar een (door jou gekozen) goed doel. Hoe mooi is dat? Net als met de app Litterati kun je in deze app ook zwerfafval fotograferen en de foto een tag geven. Ook zit er een competitie element in de app: hoe meer je schoonmaakt, hoe hoger je Rubbiz status.

screenshot van drie zwerfafval apps

Naast bovenstaande zwerfafval apps zijn er nog meer afval-gerelateerde apps. Ken jij bijvoorbeeld al Plastic Avengers, Weplog en Trashout? Wat is jouw favoriete app? Deel jouw tips en ervaringen op de Facebookpagina van Zootje Geregeld.