Skip to: Low waste kamperen, doe jij het ook?

Zootje Geregeld website

De zomervakantie is aangebroken, de zon schijnt volop en de campings barsten uit hun voegen. Misschien lees je dit bericht wel terwijl je lekker in de schaduw bij de caravan zit! Kamperen is fijn, je bent veel meer één met de natuur, maar er is altijd weer die uitdaging: hoe scheid je je afval? Zootje Geregeld zette een paar tips voor je op een rij over hoe je nog bewuster kan kamperen.

Afval scheiden op de camping

Veel campings bieden de mogelijkheid om afval gescheiden in te leveren. Maar het kan nog best lastig zijn afval te scheiden in een caravan of tent. Omdat je tijdens kamperen minder ruimte hebt, zijn veel mensen geneigd afval in een zak te gooien. Zonde! Daarom bedachten Ans en Erwin van camping Landlust een handige oplossing: de Recycletas. Deze stevige shopper heeft drie vakken: één voor PMD, één voor glas en één voor  papier. Een vergelijkbare oplossing is de afvaltassen-set, die afval scheiden net wat makkelijker maakt. En je kan natuurlijk zelf aan de slag: met een stevige shopper en een schotje van karton kom je ook al een heel eind.

Hergebruik kampeer-gear

Is het jou ook weleens overkomen: is de hele auto ingepakt, staan de kampeerstoeltjes nog buiten! Voor sommige mensen is dit een reden om hun kampeerspullen op de camping achter te laten. Veel campings hebben daarom een verzameling aan achtergelaten spullen, van strandballen tot ligbedden. Kijk dus vooral eens bij de afvalinzameling bij jou op de camping en wie weet doe je een mooie vondst. Zo hoef je geen nieuwe spullen te kopen, wat weer een hoop grondstoffen bespaart.

Repareren 

Gaat er iets stuk tijdens het kamperen? Geen zorgen, vaak kan je er nog prima gebruik van maken. Zo kan een stukje tape het kapotte stoeltje van het vuilnis redden. Het is daarom goed om tijdens het kamperen een set aan basic repareerspullen te hebben met bijvoorbeeld lijm, tie-wraps en tape. En heb je zelf net niet dat schroefje bij je? Vraag dan eens rond op de camping. Vaak vinden mensen het leuk je te helpen en heb je gelijk een leuk gesprek.

Geen wegwerpverpakkingen

Het is misschien een inkoppertje, maar vermijd de wegwerpverpakkingen. Neem bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles mee die je op de camping of onderweg kan vullen. Ook herbruikbare plastic bordjes, bestek en bakjes zijn onmisbaar. Daarnaast kan je ook tijdens het boodschappen doen bewuste keuzes maken. Koop bijvoorbeeld eten dat tijdens het kamperen houdbaar blijft of snel opgegeten kan worden. Ook kan je kiezen voor ingrediënten met minder verpakkingen, zoals losse groenten en fruit. Leuk idee: mix van tevoren al de droge ingrediënten van bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag en neem het mee in een potje. Dit scheelt afval en tijd!

Meer tips over zero-waste kamperen krijg je van de zerowastenerd.

Of heb jij zelf een goed idee over bewust kamperen? Laat het ons weten op Zootje Geregeld.

CC foto: Flicker
CC foto: Ecozo