Skip to: Maak je eigen wasmiddel van kastanjes

Zootje Geregeld website

Je eigen wasmiddel maken is spotgoedkoop en super gemakkelijk. Het belangrijkste ingrediënt ligt nu voor het oprapen: kastanjes! In stukken hakken (of in de blender), wat water erbij, goed husselen, even wachten en je wasmiddel is klaar! Een flink zak kastanjes, zo’n 3 kilo, levert je voor een half jaar wasmiddel op. Dus lekker naar buiten. Niet om naar de winkel te gaan en verpakt wasmiddel te kopen, maar naar een park of bos om je eigen en puur natuur wasmiddel te maken.

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt, zijn kastanjes, water, een pot met deksel en een zeef. Zorg wel dat je paardenkastanjes hebt, niet de eetbare tamme varianten. Je hakt de kastanjes in vieren. Eventueel kun je ze met een mixer of blender nog kleiner maken. Stop de kastanjes (met een stuk over 5 kom je al een heel eind) met een kopje water in een pot. Laat het zo’n 2 uur staan. Daarna door de zeef en klaar is je wasmiddel!

Het hele jaar door kastanjes

Kastanjes zijn er alleen in de herfst. Wil je het hele jaar door van je eigen puur natuur wasmiddel kunnen genieten? Leg dan een voorraadje kastanjes aan en bewaar ze op een droge plek. Dan kun je steeds nieuw wasmiddel maken als je er doorheen bent.

Meer over wasmiddel van kastanjes

Hier zie je in minder dan een minuut zien dat het echt reuze gemakkelijk is om je eigen wasmiddel te maken én dat het echt je was schoonmaakt.

 

CC foto: het zero waste project