Skip to: Maak je fiets herfstklaar met deze tips

Zootje Geregeld website

Wanneer de herfst begint, komen de donkere en regenachtige dagen in zicht. Tijd om je fiets in orde te maken.

Verlichting

Heel vervelend als je erachter komt dat die goedkope losse fietslampjes wéér leeg of gestolen zijn. Het kan duurzamer. Kies bijvoorbeeld voor losse lampjes waarvan je de batterij kan verwisselen. Het meest energiezuinig zijn ledlampjes. Nog beter is het om een naafdynamo te kopen. Een naafdynamo is een nieuwe soort dynamo die zelfs bij regen blijft werken en het trappen niet verzwaart.

En trouwens, die losse goedkope fietslampjes mogen in de inzamelbakken in diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en in sommige supermarkten worden ingeleverd, want het zijn immers elektrische apparaatjes.

Banden

Zijn je (buiten)banden aan vervanging toe? Een goed profiel op fietsbanden is niet noodzakelijk. Voor aquaplaning, zoals bij autobanden, hoef je je geen zorgen te maken, want op de fiets is dit onmogelijk. Alleen als het sneeuwt helpt een profiel. Verleng dus zonder zorgen de levensduur van je ‘versleten’ fietsbanden. Schaf je toch nieuwe banden aan? Gooi de oude dan bij het restafval. Of maak er iets moois van. Van versleten binnenbanden kun je mooie kunstwerkjes maken.

Fietszadel

Het kan gebeuren dat je een scheur in je fietszadel krijgt en je hem door een nieuwe wil vervangen. Verleng het leven van je zadel door er een stukje tape over te plakken en daarna te bedekken met een zelfgemaakte zadelhoes. Ziet er ook meteen vrolijk uit!

Algemene tips

  • Heb je een e-bike? Wanneer die helemaal niet gebruikt wordt in het natte seizoen, kun je de accu het beste op een droge en koele plaats opbergen. Zorg er bovendien voor dat je de accu eens per twee maanden volledig oplaadt. Dan gaat je accu langer mee.
  • Voorkom roesten. Stal je fiets op een droge plek. Bij langer opbergen kun je de fiets ophangen in je schuur of garage zodat die niet in de weg staat.
  • Wanneer het glad wordt en de zoutstrooiers weer actief worden, is het belangrijk dat je je fiets regelmatig schoonmaakt om schade (roest) te voorkomen.

Facebook

Heb jij nog meer duurzame tips over hoe je jouw fiets herfstklaar kan maken? Laat het ons weten via Facebook.